Fialova vláda schválila definitivní parametry tzv. úsporného tarifu.

Fialova vláda schválila definitivní parametry tzv. úsporného tarifu, tedy státem dotované pomoci domácnostem při hrazení dodávek energií. Průměrná výše pomoci by měla dosáhnout celkem zhruba 15 tisíc korun pro domácnost. Z toho ještě v letošním roce to bude průměrně 4 tisíce korun.

„Schválili jsme dnes úsporný tarif a odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Občané ušetří v průměru 15 tisíc korun. Průměrně ještě letos pak zhruba 4 tisíc korun,“ informoval po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Tzv. úsporný tarif je určen pro domácnosti. Mělo by se jednat o „nástroj“, o který lidé nebudou muset žádat a příspěvek nebude procházet majetkovým testem.

Celková výše pomoci zahrnuje příspěvek poskytovaný prostřednictvím úsporného tarifu a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, který činí 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny. Odpouštění poplatku za obnovitelné zdroje se týká nejenom domácností, ale také firem či organizací.

Celková pomoc s energiemi dosáhne 18 tisíc korun.

Pomoc v rámci úsporného tarifu by měla začít od letošního října. Od října bude platit také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Odpuštění poplatků má trvat také po celý příští rok.

Ročně jde na obnovitelné zdroje asi 45 miliard korun, z toho zhruba 27 miliard jde ze státního rozpočtu.

Premiér Fiala uvedl, že na celkovou pomoc občanům proti inflaci vyčlenila vláda 177 miliard korun. Podle něj je tak ve vztahu k HDP v masivnosti podpory ČR čtvrtá v Evropské unii.

„Je v tom kromě úsporného tarifu například valorizace důchodů, příspěvek na dítě či zrušení silniční daně,“ konkretizoval tuto záležitost ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). (sfr)