Vláda od září zvýší zmrazené platy ve státní službě o 10 procent, dohodla s odbory. Rozpočet to vyjde na více než miliardu. (Ilustrační foto)

Platy státních zaměstnanců se od září zvýší o 10 procent. Dohodli se na tom zástupci vlády a odborů. Zmrazené platy se tak od září zvýší nejen zaměstnancům veřejného sektoru, ale i ve státní službě. Informoval o tom ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Na zvýšení platů státních zaměstnanců bude do konce letošního roku ze státního rozpočtu nutno vynaložit 1,1 miliardy korun.

Nedošlo však k dohodě na růstu výdělků zaměstnanců státu a veřejných služeb v roce 2023.

V letošním roce byly zmrazeny platy úředníkům, pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím. Nakonec však dostanou od září přece jen přidáno. Podle Jurečky by se měl od září zvýšit plat zhruba 365 tisícům zaměstnanců.

Průměrný plat ve veřejném sektoru nyní dosahuje 40 352 korun, když meziročně vzrostl o dvě procenta.

„Jsme rádi, že náš tlak má výsledek pro rok 2022,“ uvedl ke zvýšení platů předseda ČMKOS Josef Středula.

Doplnil, že zvýšení platů od září se nově týká všech státních zaměstnanců, tedy i těch kteří pracují pod státní službou. Tzn., zaměstnanců pracujících na úřadech práce, finančních úřadech, hygieniků i nepedagogických pracovníků ve školství.

O 10 procent si přilepší také kuchařky a školníci.

Od ledna příštího roku Fialova vláda plánuje zvýšit základní složku příjmu policistům či hasičům, a to také o deset procent. (sfr)