Průměrná výše důchodu v ČR přesáhne od září 18 tisíc korun. (Ilustrační foto)

Průměrná výše důchodu v ČR přesáhne od září 18 tisíc korun. Ještě loni v prosinci činil průměrný důchod 15 tisíc Kč. Letos byly penze valorizovány hned třikrát a to kvůli vysoké inflaci. V době rychlého zdražování vynucuje valorizaci penzí zákon. V letošním roce půjde v ČR na důchody o 56 miliard korun více než loni.

Upozornila na to ČT.

Ještě loni v prosinci pobírali penzisté v Česku v průměru méně než patnáct a půl tisíce korun. Od 1. září vzroste průměrný měsíční důchod více než na osmnáct tisíc korun. Důchody tak letos vzrostou téměř o sedmnáct procent – podobným tempem jako inflace.

„Myslím si, že je to dostatečná kompenzace. Když se podíváme na vývoj – i s ohledem na to, co nás bude čekat v lednu příštího roku – tak se situace výše důchodů vůči průměrné mzdě dostane na nejvyšší náhradový poměr od roku 1991. To znamená, důchody budou nejvyšší vůči průměrné mzdě od roku 1991,“ oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kvůli vysoké inflaci stát letos zvýší penze potřetí. V lednu stát zvýšil průměrné důchody víc než o osm set korun, v červnu pak více než o tisícovku.

Aktuálně, po červnovém mimořádném přidání, pobírají penzisté průměrně měsíčně něco přes 17,3 tisíce. Průměrný měsíční důchod vzroste během letoška více než o dva a půl tisíce korun.

Podle Jurečky dosáhne průměrná penze 46 procent průměrné mzdy.

Skoro dva a půl milionu starobních důchodců dostane v průběhu jednoho roku průměrně přidáno přes tři tisíce korun. Dva a půl tisíce letos a plánovaných 850 korun hned se začátkem příštího roku.

Stejně jako v červnu bude i v září platit, že navýšení penzí je vyšší pro ty, kdo mají vyšší penzi.

Penzista pobárající důchod ve výši 13 tisíc dostane od září navíc necelých 500 Kč měsíčně. Důchodce s penzí 21 tisc Kč získá od září o 900 Kč měsíčně navíc.

„Důchod odráží výši výdělku v produktivním věku, tak je systém nastaven. Je to pojistný systém, máme ho takto nastaven dlouhodobě,“ podotkl Jurečka.

Hnutí ANO uvažuje o tom, že na podzim ve sněmovně znovu navrhne, aby vláda kvůli inflaci všem penzistům bez rozdílu jednorázově vyplatila šest tisíc korun. „Budeme se také radit o tom, zda nenavrhnout navýšení nad rámec zákonné valorizace,“ sdělila předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. (sfr)