Evropská komise po 12 letech oficiálně ukončila zpřísněný dohled nad hospodařením Řecka

Evropská komise v sobotu 20. srpna oficiálně ukončila zpřísněný dohled nad hospodařením Řecka. Tento dohled měl v zemi zajistit zavedení ekonomických reforem, které Řecko slíbilo výměnou za úvěrovou pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Podle premiéra Kyriakose Mitsotakise Řecko nyní díky ukončení zpřísněného dohledu EU získá větší svobodu v hospodářské politice.

„Uzavírá se dvanáctileté období, které přineslo bolest občanům, stagnaci ekonomiky a rozdělení společnosti,“ prohlásil Mitsotakis.

„Opuštění zpřísněného dohledu znamená větší volnost v našich ekonomických rozhodnutích,“ podotkl dále.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ocenila odhodlání Řecka a jeho obyvatel.

„Tato země může uzavřít tuto kapitolu a dívat se do budoucnosti s důvěrou,“ napsala.

„EU bude vždy stát na vaší straně,“ dodala šéfka EK.

Až dosud platnou podobu mechanismu zpřísněné kontroly zavedla Evropská komise v roce 2018, kdy se Řecko začalo znovu financovat na mezinárodních trzích.

Řecko si od MMF a EU půjčilo v letech 2010 až 2018 zhruba celkem 260 miliard eur (v aktuálním přepočtu zhruba 6,4 bilionu Kč) a to kvůli vážným problémům se svými veřejnými financemi.

Poslední část dluhu vůči MMF splatilo Řecko letos na jaře.

V rámci půjček od EU a MMF se Atény zavázaly ke škrtům ve státních výdajích, privatizacím a dalším opatřením, která však vyvolala opakované protesty obyvatelstva.

Zpřísněná kontrola hospodaření měla zaručit, že Řecko bude pokračovat v ekonomických reformách a že vláda nezavede opatření, která by výrazně zhoršila rozpočtovou disciplínu země.

Řecká vláda nyní doufá, že se jí podaří zlepšit hodnocení úvěrové spolehlivosti ze strany mezinárodních ratingových agentur. Hodnocení se nyní nachází mimo investiční pásmo, což znemožňuje některým investorům kupovat řecké státní dluhopisy. Podle premiéra ukončení mechanismu zpřísněné kontroly pomůže Řecku dosáhnout návratu ratingu do investičního pásma. (sfr)