Putin a Si Ťin-pching se údajně hodlají osobně zúčastnit summitu ekonomik G20, kde bude i americký prezident Biden. (Ilustrační foto)

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching se údajně hodlají osobně zúčastnit podzimního summitu nejvýznamnějších světových ekonomik G20 na indonéském ostrově Bali. Oznámil to indonéský prezident Joko Widodo. Západní země v čele s USA přitom usilují o to, aby Indonésie ze zasedání vyloučila Rusko kvůli invazi na Ukrajinu.

„Si Ťin-pching přijede. Prezident Putin mi také řekl, že přijede,“ prohlásil Widodo.

Přítomnost Si Ťin-pchinga a Putina na vrcholném jednání je vysoce kontroverzní, neboť může vést ke konfliktu s americkým prezidentem Joem Bidenem a dalšími západními představiteli, kteří se mají všichni poprvé osobně setkat od ruské invaze na Ukrajinu.

Indonésie se snaží zaujmout pozici prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem. Widodo proto na summit pozval i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Putin by se tak mohl vůbec poprvé od zahájení ruské invaze na Ukrajinu, která začala před zhruba šesti měsíci, setkat osobně se svým ukrajinským protějškem.


(Ilustrační foto – summit G20 v japonské Osace v roce 2019; Putin a Si stojí vedle sebe v první řadě vpravo).


Čína ani Rusko však zatím účast svých představitelů na summitu G20 nepotvrdili. Mluvčí Kremlu se odmítl vyjádřit. Podle neoficiálních informací však Putin v současné době skutečně plánuje se osobně zasedání zúčastnit.

Kreml jen v prohlášení uvedl, že Putin a Widodo v telefonickém rozhovoru diskutovali o přípravách na listopadový summit.

Napětí roste také mezi USA a Čínou, a to i přesto, že Biden a Si ponechávají otevřenou možnost, že se na okraj summitu na Bali uskuteční jejich první osobní setkání. Čína přerušila rozhovory s USA o obraně a řadě dalších oblastí po návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Bílý dům kritizoval vojenská cvičení Pekingu v okolí ostrova. (sfr)