Inflace v eurozóně, tedy v zemích EU, jež přijaly euro, vystoupala v červenci na rekordních 8,9 procenta. (Ilustrační foto)

Inflace v eurozóně, tedy v zemích EU, jež přijaly euro, vystoupala v červenci na rekordních 8,9 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen v eurozóně v červenci zrychlil na 8,9 procenta, když v červnu dosáhl hodnoty 8,6 procenta. Informoval o tom evropský statistický úřad Eurostat. Vysokou inflaci způsobil zejména prudký růst cen energií.

V celé Evropské unii inflace v červenci zrychlila na 9,8 procenta z červnových 9,6 procenta.

Nejvyšší inflaci v rámci eurozóny vykázaly pobaltské státy Estonsko (23,2 procenta), Lotyšsko (21,3 %) a Litva (20,9 %).

Nejpomaleji ceny rostly na Maltě a ve Francii, kde inflace činila 6,8 procenta. Ve Finsku dosáhla 8 procent.

Ceny energií v eurozóně se podle Eurostatu v červenci meziročně zvýšily o 39,6 procenta. Jejich růst však mírně zpomalil z červnových 42 procent.

Zrychlil však růst cen potravin, a to na 9,4 procenta z 8,9 procenta.

Meziroční inflace v České republice v červenci vystoupila podle metodiky Eurostatu na 17,3 procenta z červnových 16,6 procent. V posledních třech měsících se drží na nejvyšší úrovni od prosince 1993.

Podle metodiky Českého statistického úřadu v červenci meziroční růst spotřebitelských cen v ČR dosáhl 17,5 procenta a v červnu 17,2 procenta.

Inflace v eurozóně se nachází vysoko nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky (ECB). Ke konci července ECB v reakci na prudký růst inflace poprvé od roku 2011 zvýšila základní úrokovou sazbu na 0,50 procenta. (sfr)