Za dva dny lidé v Česku požádali stát o příspěvek 5 tisíc Kč pro téměř 320 tisíc dětí. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Za pouhé dva dny lidé v Česku požádali stát o jednorázový příspěvek 5 tisíc Kč pro téměř 320 tisíc dětí. Informovalo o tom ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Možnost požádat si o příspěvek přes on-line aplikaci a nebo na tzv. Czech Pointech otevřelo ministerstvo v ostrém provozu v pondělí.

Cílem tohoto jednorázového příspěvku je zmírnit dopady zdražování na rodiny v České republice.

„Přijali jsme už více než 200.000 žádostí o jednorázový příspěvek pro 318.000 dětí,“ uvedlo ve středu ráno ministerstvo.

Zhruba 180 tisíc žádostí lidé podali přes on-line aplikaci.

Dávka je určena pro všechny děti s trvalým pobytem a bydlištěm v Česku, kterým nebylo letos k 1. srpnu ještě 18 let, nebo které se do konce tohoto roku narodí. Příspěvek mohou získat rodiny s hrubým příjmem za lňský rok do 1 milionu korun.

Domácnosti s přídavky na děti příspěvek dostávají automaticky. Ostatní o něj musí požádat buď on-line na webu ministerstva, nebo osobně na Czech Pointu.

V ostrém provozu je systém od pondělí. Podávání žádostí provázely v pondělí potíže s přetížením systému.

Výdaje státu na tuto sociální dávku jsou plánovány ve výši zhruba 7,8 miliardy korun. Celkem by mohlo příspěvek získat až 1,1 milionu domácností na zhruba 1,6 milionu dětí. (sfr)