Americká armáda úspěšně otestovala mezikontinentální balistickou jadernou raketu Minuteman III. (ilustrační foto)

Americká armáda úspěšně otestovala mezikontinentální balistickou jadernou raketu Minuteman III. Raketa je schopná letět ve vesmírném prostoru. Vypuštěna byla z Vanderbergovy základny v Kalifornii a uletěla asi 6760 kilometrů, když dopadla na jednom z atolů Marshallových ostrovů.

Armáda uvedla, že dříve již provedla zhruba 300 podobných zkoušek s tím, že nynější test nesouvisí s žádnou konkrétní světovou událostí.

Podle oficiálního vyjádření bylo cílem „demonstrovat připravenost amerických jaderných sil, zajistit důvěru v ničivou sílu a účinnost jaderného odstrašení“.

Test se měl původně uskutečnit v dubnu, byl ale odložen, aby mezi USA a Ruskem nevzrostlo napětí necelé dva měsíce po ruské invazi na Ukrajinu.

Na začátku tohoto měsíce byl test odložen podruhé kvůli napětí v Tchajwanském průlivu po návštěvě předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu.

Raketa Minuteman III je schopná nést několik jaderných hlavic najednou. Má dolet přes 9660 kilometrů a dosahuje rychlosti až 24 tisíc kilometrů za hodinu. Výrobcem rakety je společnost Boeing a je klíčovou součástí amerického strategického arzenálu.

Rakety Minuteman III mají být od roku 2029 nahrazovány střelami označovanými jako LGM-35A Sentinel. Do doby, než střely Sentinel dosáhnout plné operační kapacity, bude americké letectvo zajišťovat provoz raket Minuteman III. (sfr)