Zisk ČSOB stoupl o více než 50 procent. Banka vydělala za 1. pololetí 2022 přes 10 miliard korun.

Zisk skupiny ČSOB stoupl o více než 50 procent. Banka vydělala za 1. pololetí 2022 celkem 10,1 miliardy korun. Meziročně rostly objemy úvěrů, vkladů i aktiv pod správou.

„Tyto výsledky jsou dobrou zprávou o stavu české ekonomiky, firem i domácností v prvním pololetí. Potvrzují, že naši klienti zůstávají aktivní. Zaznamenali jsme zvýšené investice podniků i jednotlivců do energeticky úsporných a udržitelných řešení, včetně bydlení. Klienti jsou u nás vždy na prvním místě a zejména v situaci, jako je zvyšující se inflace, jdeme svým klientům naproti a nabízíme jim pomoc v jakékoliv životní situaci,“ uvedl generální ředitel
skupiny ČSOB Aleš Blažek.

„Na růstu naší ziskovosti se podílely zejména čisté úrokové výnosy, u nichž se projevil vývoj tržních úrokových sazeb a nižší ekonomická aktivita v loňském prvním pololetí ovlivněném pandemií covid-19. Celkový objem úvěrů narostl o 8 procent a jejich kvalita byla nadále výborná. Naše kapitálová pozice a likvidita se drží na vynikající úrovni,“ dodal Blažek.

Celkový objem úvěrů ČSOB byl 871 miliard korun, což byl meziroční nárůst o 8 procent. Objem úvěrů na bydlení stoupl o šest procent na 500 miliard korun. Klientské vklady narostly o pět procent na 1,177 bilionu korun.

Vklady celkem stouply o 21 procent na 1,4 bilionu korun. Provozní výnosy banky vzrostly o 42 procent na 23,3 miliardy korun. Provozní náklady bez bankovních daní činily 9,8 miliardy korun, meziročně byly vyšší o devět procent.

Počet uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart meziročně stoupl o 61 procent a počet transakcí o 46 procent.

„Rozvoj digitálních produktů a služeb a přesun zákazníků do online prostředí je i v postcovidové době vysoký, protože všem kategoriím klientů zvyšuje pohodlí a šetří čas i peníze,” uvedl Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Růst objemu úvěrů na bydlení, tedy hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, meziročně výrazně zpomalil. Poptávku utlumily jednoznačně vyšší sazby úvěrů na bydlení a zpřísnění
pravidel pro hypotéky ze strany České národní banky.

Na druhou stranu prudce stoupl zájem o zvýhodněné hypotéky na úsporné bydlení, jejichž prodej se meziročně více než zdesetinásobil.

Objem celkových vkladů klientů vzrostl o 5 procent a objem aktiv pod správou o 6 procent. Objem majetku v podílových fondech stoupl o desetinu


Skupina ČSOB je vedoucím účastníkem na bankovním trhu v Česku. Motto „Digitálně a s lidmi“ nejlépe vyjadřuje probíhající investice do inovací a digitalizace, díky nimž neustále zjednodušuje a zkvalitňuje obsluhu svých klientů v online prostředí i na pobočkách.

Služby jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dnů v týdnu. Staví na unikátním bankopojišťovacím modelu, který nabízí pod jednou střechou vše pro řešení finančních potřeb – od bankovních služeb pod značkou ČSOB či ČSOB Poštovní spořitelna přes pojištění od ČSOB Pojišťovny, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Asset Management, ČSOB Factoring a Patria Finance.

Své služby poskytuje všem typům zákazníků – fyzickým osobám, malým a středním podnikům i korporátní a institucionální klientele. Skupina ČSOB je součástí mezinárodní bankopojišťovací skupiny KBC, která působí především v Belgii a v regionu střední a východní Evropy.

V oblasti bydlení je ČSOB největším poskytovatelem úvěrů v Česku. Díky Hypoteční bance a
ČSOB Stavební spořitelně, které jsou částí skupiny ČSOB, jejich celkový objem dosahuje cca
500 miliard korun.

Cílem je nabídnout klientům veškeré služby spojené s bydlením jednoduše a pod jednou střechou – od úvěrů na bydlení, po hypotéky, stavební spoření a související služby jako je pojištění hypotéky, nemovitosti apod. (pel)