Stát využije dividendy ČEZ na zmírnění energetické krize v Česku. (Ilustrační foto)

Stát využije dividendy ČEZ na zmírnění energetické krize v Česku. Polostátní energetická skupina ČEZ měla za první pololetí enormní zisk přes 33,5 miliardy korun. Zisk pro letošní rok ČEZ očekává kolem 60 až 65 miliard korun. Stát by jako majoritní akcionář mohl na dividendách získat 34 až 36 miliard a tyto peníze využít na pomoc lidem s vysokými cenami energií. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Je to stejné jako v letošním roce. Jak jsme oznámili, tak na pomoc s cenami energií půjde celkem 66 miliard, 25 procent letos, což je zhruba 16,5 miliardy. Zbytek, kolem 50 miliard, půjde příští rok. Letošní pomoc pokryly dividendy z ČEZ a stejně tak počítáme, že dividendy, které budou vyplaceny za letošní rok, stát použije na těch slíbených 50 miliard pomoci domácnostem a firmám příští rok,“ řekl ministr financí  Zbyněk Stanjura (ODS) v rozhovoru pro Radiožurnál.

Informaci potvrdil deníku Právo také mluvčí ministerstva financí Filip Běhal, podle kterého je v případě nadále vysokých zisků ČEZ pravděpodobné, že v roce 2023 dojde k vyplacení vysoké dividendy ze zisku za rok 2022, která by mohla státu coby majoritnímu akcionáři přinést do státního rozpočtu zhruba 35 miliard korun.

Většinovým akcionářem ČEZu je stát. Prostřednictvím ministerstva financí drží 70 procent akcií. (pel)