Bankovní asociace zlepšila odhad růstu české ekonomiky. Ve 2. pololetí 2022 ale čeká recesi. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česká bankovní asociace (ČBA) zlepšila odhad růstu české ekonomiky. V nové prognóze počítá s růstem HDP o 2,4 procenta. V předchozí květnové předpovědi počítala s růstem o 1,8 procenta. Důvodem je zejména příznivější vývoj v první polovině letošního roku, zatímco pro druhou polovinu roku čeká asociace přechod do mírné recese.

Recese může pokračovat i začátkem příštího roku, a proto byl růst pro rok 2023 citelně snížen z téměř 3 procent na 1 procento.

Rizika prognózy však zůstávají výrazná kvůli pokračujícímu válečnému konfliktu a vývoji na energetickém trhu.

Inflace byla pro letošní i příští rok přehodnocena směrem nahoru, za čímž stojí zejména pokračující růst cen energií a potravin.

Růst cen v posledních měsících zrychloval nad očekávání trhu i centrální banky, což ustalo v červenci, kdy inflace zrychlila jen mírně na 17,5 procenta a zaostala za očekáváním.

Pro celý letošní rok tak prognóza čeká inflaci kolem 16 procent, což je oproti předchozímu květnovému odhadu ve výši 12 procent citelná revize.

V příštím roce předpokládá prognóza inflaci ve výši 8 procent, na konci roku pak již kolem 4 procent.

Růst mezd by měl letos dosáhnout 7 procent a v obdobném tempu pokračovat i v příštím roce, vzhledem k inflaci však bude letos propad reálných mezd výrazný a patrně bude v mírnějším rozsahu pokračovat i v roce příštím. Reálné mzdy proto poklesnou o více než 8 procent.

Nad očekávání rychlejší růst cen se promítl v podstatně rychlejším růstu úrokových sazeb ze strany České národní banky. Ta do konce června zvýšila základní sazbu na 7 procent a v srpnu zvolila sazby neměnit.

Prognóza čeká jejich možný růst k 7,5 procentům, do konce příštího roku pak jejich snížení na 5,5 procenta.

Kurz koruny by měl zůstat v příštích dvou letech mírně pod hranicí 25 Kč za euro.

Koncem letošního roku by se měla koruna dle konsenzu pohybovat kolem úrovně 24,75 Kč za euro a bankovní asociace tak předpokládá, že ČNB bude do konce roku na trhu aktivní a podporovat kurz koruny intervencemi.

Pro příští rok se výhledy více rozchází a kurz koruny koncem příští roku je očekáván v rozmezí od 23,8 po 25 Kč za euro, v čemž se promítají i rozdílné předpoklady o vývoji kurzu eura k dolaru. Mediánový odhad je však ve výši 24,6 Kč za euro.

Deficit hospodaření státu pro letošní rok odhaduje prognóza ČBA na 4,8 procenta HDP, což je obdobná hodnota jako v květnové prognóze. (pel)