Slovenská rafinerie Slovnaft zaplatila tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba. (Ilustrační foto)

Slovenská rafinerie Slovnaft zaplatila tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba, která zásobuje Maďarsko, Slovensko i Česko. Ruský provozovatel ropovodů a exportér ropy Transněfť následně ve středu odpoledne dodávky ropy obnovil. 

„Ukrajinská přepravní společnost pozitivně zareagovala na návrh společností Slovnaft a MOL uhradit tranzitní poplatky za přepravu ropy jižní větví ropovodu Družba. Slovnaft již platbu uskutečnil na účet společnosti a očekává, že na základě toho se v nejbližších dnech dodávky ropy obnoví. S daným řešením souhlasila i ruská strana,“ uvedl podnik v prohlášení na webu.

Přerušení dodávek nastalo poté, co se vyskytly technické problémy na úrovni bank v souvislosti s platbami za tranzitní poplatky z ruské strany. Výrobní proces v bratislavské rafinérii přesto funguje bez přerušení a zásobování trhu je plynulé.

Podle slovenského ministra hospodářství Richarda Sulíka vinu za vzniklý problém nenese ani Ukrajina ani Rusko. Problém měl vzniknout v západní Evropě, kdy bankovní úředníci nečekaně vyhodnotili platbu za tranzit ropy jako odporující sankcím.

Sulík dále uvedl, že zmíněné platby za tranzitní poplatky činí měsíčně do 10 milionů eur (asi 245 milionů korun).

Podle informací médií neproběhla platba od ruského ropovodního monopolu Transněfť ukrajinskému provozovateli ropovodu Ukrtransnafta, a Ukrajina proto neposlala surovinu dál.

Společnost Transněfť pozastavení toku ropy z Ruska „jižní“ Družbou potvrdila. Uvedla také, že za tranzit zaplatit nemůže kvůli sankcím Evropské unie.

Podle agenturních zdrojů poslala Transněft peníze na účet ukrajinského operátora 22. července, platba však nebyla zpracována a o 6 dní později byly peníze vráceny zpět. (pel)

Ropovodem Družba neteče ropa. Rusko se pře s Ukrajinou o poplatky