Nezaměstnanost v Česku v červenci 2022 vzrostla na 3,3 procenta. (Ilustrační foto)

Nezaměstnanost v Česku v červenci 2022 vzrostla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. To je o 0,2 procentního bodu více než v červnu a o 0,4 procentního bodu méně než před rokem. Bez práce bylo evidováno 240 706 uchazečů. 

Data zveřejnil Úřad práce ČR.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období. V červenci došlo k očekávanému sezónnímu výkyvu.

„Ačkoli pozorujeme určitý mírný nárůst nezaměstnanosti, stále se jedná o velmi nízké číslo, dokonce nejnižší v celé Evropské unii. To navíc platí dlouhodobě, můžeme proto mluvit o skutečně dobrém výsledku. V současnosti tak jde o velmi pozitivní ukazatel. Všem zaměstnavatelům a firmám, kteří dávají lidem práci, také patří poděkování,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených a v menší míře každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce ČR,“ shrnul generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Volných míst v nabídce úřadů práce bylo ke konci letošního prvního prázdninového měsíce 313 250. Ve srovnání s červnem to bylo o 6158 méně. V meziročním srovnání počet neobsazených pozic klesl téměř o 45 tisíc.

„Vývoj v následujících měsících bude záviset na průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny, dopadech energetické krize na zaměstnavatele, trvající vysoké inflaci, kvůli které rostou náklady na výrobu, či aktuální epidemické situaci,“ doplnil Najmon.

Podle zdrojů úřadu získalo v Česku od vypuknutí konfliktu na Ukrajině letos v únoru do konce července práci celkem 97 238 občanů Ukrajiny. Někteří z nich už se ale vrátili domů nebo ze zaměstnání odešli.

Ke konci července tak v ČR pracovalo 73 908 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou – nejvíce ve Středočeském (11 603 osob) a Plzeňském kraji (10 239 osob) a dále v Praze (8 773 osob).

Nejčastěji jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a v dopravě.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červenci v Ústeckém kraji (5 %) a Moravskoslezském kraji (4,8 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni, což odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,3 %).

Meziročně se situace nejvíce změnila na Karlovarsku, kde podíl nezaměstnaných tam oproti loňskému červenci klesl o 1,4 procentního bodu na 3,6 %.

Průměrný věk nezaměstnaných byl v červenci 43,8 roku, zatímco loni to bylo 43,4 roku. (pel)