Odbory při úřadech práce (ÚP) žádají po ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) od září zvýšení platů ve státní službě o 10 procent, jinak vyhrožují stávkou. (Ilustrační foto)

Odbory při úřadech práce (ÚP) žádají po ministru práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) od září zvýšení platů ve státní službě o 10 procent, jinak vyhrožují stávkou. 

Informovala o tom ČT.

Předseda podnikového výboru odborových organizací při ÚP Jan Dudek v dopise zaslaném ministrovi uvedl, že ve státní službě působí asi 61 tisíc státních zaměstnanců, z toho tři čtvrtiny tvoří ženy. Asi 20 tisíc státních zaměstnanců je podle Dudka zařazena do deváté platové třídy.

Odbory proto žádají, aby od září dostali přidáno i pracovníci ve služebním poměru.

Dudek dále upozornil, že pokud do 31. 8. 2022 nedojde k zásadnímu řešení, to znamená přidání ve výši 10 procent do tarifů státních zaměstnanců ve státní službě od 1. 9. 2022, jsou odbory připraveny vyrazit do stávky.

Výdělek se pro letošní rok zmrazil úředníkům stejně jako pracovníkům kultury, nepedagogickým pracovníkům ve školství a dalším profesím.

Od září by se jim tarify měly podle dřívější dohody zvednout o 10 procent. Podle Jurečky jde asi o 305 tisíc zaměstnanců. Navýšení spolkne ze státního rozpočtu ČR do konce roku zhruba 1,97 miliardy korun, samosprávy vydají 1,8 miliardy korun a zdravotní pojišťovny 290 milionů korun.

Odbory už dříve požadovaly kvůli vysoké inflaci pro pracovníky veřejných služeb a správy přidání buď od srpna, nebo od září.

Pro lidi se zmrazeným platem požadovaly navíc 10 procent a pro učitele a zdravotníky pevnou částku 700 až 1 tisíc korun.

Pro všechny pak chtěly vyjednat další zvýšení od ledna.

Devět odborových svazů veřejné sféry na podporu požadavků vstoupilo začátkem června do stávkové pohotovosti, další čtyři je podporují. (pel)