Čezeta Motors míří do konkurzu. Zadlužený podnik nenašel investory. (Foto: Čezeta)

Čezeta Motors míří do konkurzu. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Milionové dluhy poslaly podnik, který v Prostějově vyráběl elektrické skútry, loni v únoru do insolvence. 

Soud o konkurzu rozhodl chvíli poté, co se k insolvenčnímu návrhu na firmu Čezeta Motors v tomto týdnu připojil i druhý ze dvou jednatelů Daniel Gašpar. Ten se dosud pokoušel pro předluženou společnost najít investory.

Jednatelem a majoritním vlastníkem firmy je Neil Eamonn Smith. Soudu navrhl prohlášení konkurzu na majetek Čezety Motors.

Čezeta na sebe podala insolvenční návrh loni v únoru sama.

Gašpar ale spolu se dvěma věřiteli argumentovali dlouho tím, že loni zahájené insolvenční řízení není nutné, protože jednomu z věřitelů se podařilo od investorů získat 6,5 milionu korun.

Podmínkou pro převod peněz však byla dohoda se Smithem.

Gašpar ale tento týden v úterý soudu řekl, že nyní už nevidí pro firmu jinou cestu, než zajištění úpadku.

Tvrdí navíc, že Smith z podniku vyvádí majetek. Údajně měl na svou firmu Rocketman převést práva duševního vlastnictví.

Podle insolvenčního rejstříku závazky společnosti Čezeta Motors loni v únoru činily 13,273 milionu korun a hodnota jejího majetku byla vyčíslena na 5,265 milionu.

Dluhy firmy tak převyšovaly její majetek zhruba o 8 milionů korun.

Smith podání insolvenčního návrhu na Čezeta Motors zdůvodnil tím, že se firmě nepodařilo najít kupce a majitelé nebyli ochotni vložit dostatečnou hotovost pro další pokračování činnosti.

Firma se dostala do platební neschopnosti a přerušila produkci. Za roky 2018 a 2019 vykázala dohromady ztrátu přes 21 milionů korun. (pel)