Česká pošta dostane státní podporu 7,5 miliardy, schválila EK. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Stát musí ztrátové České poště vyplatit 7,5 miliardy korun, schválila Evropská komise (EK). Peníze státnímu podniku patří jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022. 

Komise zkoumala poskytnutí podpory od června 2020 na základě podnětu dvou konkurentů České pošty, podle kterých Česká pošta na pomoc z veřejných peněz nemá nárok.

„Poštovní služby hrají ve společnosti důležitou úlohu, protože propojují občany a usnadňují sociální soudržnost. V dnešním rozhodnutí potvrzujeme, že plán Česka kompenzovat České poště poskytování univerzálních poštovních služeb je v souladu s pravidly EU pro státní podporu,“ zdůvodnila rozhodnutí místopředsedkyně EK odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová.

Doplnila, že Česká pošta bude v celém Česku nadále poskytovat poštovní služby za dostupné ceny individuálním i firemním zákazníkům, aniž by docházelo k nepřiměřenému narušování hospodářské soutěže.

Po vyplacení peněz od státu bude moci Česká pošta splatit své komerční úvěry, které si musela u bank sjednat, aby pokryla výpadek financí způsobený právě zadržováním plateb za univerzální službu.

Část peněz zamíří také na zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců.

Pošta v posledních letech hospodaří se ztrátou. Za loňský rok podnik snížil ztrátu na 681 milionů korun.

Podle výroční zprávy skončilo hospodaření pošty v roce 2020 ztrátou 1,37 miliardy korun po zdanění. Celkové provozní náklady v předloňském roce dosahovaly 20,622 miliardy korun.

Loni v květnu tehdejší ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oznámil, že stát chce podnik ještě více zestátnit.

Pošta se má během tří let rozdělit na 2 části, z nichž jedna by byla určena jen pro služby státu, druhá by byla určena pro komerční služby. (pel)