Kupkovo ministerstvo představilo novelu silničního zákona. (Ilustrační foto)

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představil návrh novely zákona o silničním provozu. Součástí je možnost řízení od 17 let pod dohledem mentora, řidičský průkaz na zkoušku pro začínající řidiče nebo přehlednější sazebník bodů podle závažnosti spáchaného přestupku. Cílem změn je efektivnější postih nejnebezpečnějších přestupků a zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Bodový systém platí v Česku od 1. července 2006. Během prvních deseti let jeho fungování nasbíralo maximum 12 trestných bodů 70 tisíc řidičů, což je přibližně 1 procento všech registrovaných.

K větší bezpečnosti na silnicích má přispět také možnost řídit vozidlo pod dohledem mentora od 17 let. Smyslem je získávání řidičských dovedností, a právě přítomnost mentora-zkušeného řidiče může pomoci osvojit si správné návyky za volantem.

V případě řidičského průkazu na zkoušku má jít o preventivní opatření pro řidiče začátečníky. Bude mít praktickou i psychologickou část.

Návrh novely schválila v roce 2020 předchozí vláda Andreje Babiše (ANO). Poslanci ho však nebyli schopni do konce minulého funkčního období sněmovny schválit. (pel)