Majitelem Expobank CZ se má stát česká Banka Creditas. (Ilustrační foto)

Banka CREDITAS a.s. podepsala smlouvu o tom, že se stane novým vlastníkem Expobank CZ a.s. Výši transakce banky nezveřejnily. Její úspěšné uzavření ještě podléhá schválení regulačními orgány. Obě finanční instituce po tomto oznámení nadále fungují samostatně a pro jejich klienty ani zaměstnance se nic nemění.

„Banka CREDITAS je stabilní finanční instituce, která má ambice dále růst jak organicky, tak prostřednictvím akvizic. Koupě Expobank CZ je plně v souladu s naší růstovou strategií. Obchodní modely Banky CREDITAS i Expobank CZ se vzájemně vhodně doplňují a může tak dojít k dalšímu rozšíření produktů a rozvoji služeb pro klienty,“ řekl předseda představenstva Banky CREDITAS Vladimír Hořejší.

Doplnil, že podpis smlouvy je pouze prvním krokem v celém procesu. Musí ještě dojít ke schválení Českou národní bankou a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Expobank CZ je českou bankou s 31letou tradicí. Od roku 1991 působila mimo jiné pod názvy BAWAG Bank nebo LBBW Bank. Expobank CZ se zaměřuje na klienty z řad firem a rozvíjí nabídku pro retail.

Její běžný účet NEO díky vysokému úroku pro zhodnocení celého zůstatku bez podmínek dlouhodobě patří k nejlépe hodnoceným ve své kategorii. S online službou REFIXO banka nedávno vstoupila do segmentu refinancování spotřebitelských úvěrů.

„Tato transakce je dalším impulsem k růstu Expobank CZ na českém trhu. Naší strategií bude využít synergií mezi oběma společnostmi a zázemí silného ryze českého vlastníka. Expobank CZ se bude dále koncentrovat zejména na oblasti retailového bankovnictví a poskytování služeb s maximálním využitím moderních technologií,“ uvedl Petr Krumphanzl, předseda představenstva Expobank CZ.

Prodej Expobank CZ konsorciu zahraničních investorů oznámený v březnu tohoto roku se neuskuteční, protože tento zájemce se rozhodl od svého záměru z důvodu změny své investiční strategie odstoupit.

Expobank CZ je menší banka s bilanční sumou 12 miliard korun, Banka CREDITAS patří mezi středně velké banky a její bilanční suma je více než 80 miliard korun. (pel)