Evropská komise čeká na příští rok nižší růst ekonomiky v Česku a to pouhá 2 %

Evropská komise čeká na příští rok nižší růst ekonomiky v Česku a to pouhá 2 procenta. EK tak snížila výhled růstu české ekonomiky na příští rok. Odhad na letošní rok však zvýšila. Podle odhadu EK vzroste ekonomika v ČR v příštím roce o dvě procenta, což je proti jarnímu odhadu o sedm desetin procentního bodu nižší tempo.

Naopak, letos by měl být růst hospodářství ČR ve srovnání s původním předpokladem o čtyři desetiny bodu vyšší a dosáhnout 2,3 procenta.

Ve své letní makroekonomické předpovědi o tom informovala Evropská komise.

Průměrná míra inflace by dle této prognózy měla letos v ČR dosáhnout 13,9 procenta. Znamená to, že po trojici pobaltských zemí by v Česku měla být nejvyšší v EU.

Na příští rok odhaduje EK v České republice pokles inflace na 5,8 procenta.

Růst ekonomiky EU v příštím roce podle prognózy zpomalí na 1,5 procenta.

Za zvýšením letošního růstu je podle komise především výkon českého hospodářství v prvním čtvrtletí roku, kdy nedostatek některých surovin ovlivnil českou průmyslově založenou ekonomiku méně, než se čekalo.

Výkonu hospodářství pomohl postpandemický příliv nových investic a posílení exportu. Ve druhém čtvrtletí se ale už začaly projevovat dopady ruské invaze na Ukrajinu, zejména růst cen a pokles reálných příjmů, které omezují hospodářskou aktivitu.

S tím také souvisí i snížení odhadu tempa růstu české ekonomiky na příští rok.

Vyšší inflace

Inflace bude letos podle Evropské komise v ČR podstatně nad celounijním průměrem 8,3 procenta zejména proto, že ruská agrese na Ukrajině v zemi tlačí vzhůru nejen ceny energií, ale i zemědělských produktů.

Komise očekává, že se růst cen promítne například i do výše mezd, což přispěje k delšímu trvání inflace v Česku.

EK snížila výhled růstu hrubého domácího produktu v eurozóně

Růst ekonomiky Evropské unie bude v příštím roce proti původním odhadům výrazně pomalejší, a to zejména kvůli dopadům ruské invaze na Ukrajinu. Vyplynulo to také z letní prognózy Evropské komise.

Podle ní hrubý domácí produkt (HDP) členských zemí EU vzroste o 1,5 procenta namísto 2,3 procenta, jak očekávala v květnové předpovědi.

Komise zároveň výrazně zvýšila odhadovanou míru inflace, kterou letos v průměru očekává na rekordních 8,3 procenta. Minulý odhad počítal s hodnotou 6,8 procenta.

Podle unijní exekutivy by se nic nemělo změnit na letošním růstu unijní ekonomiky, který dosáhne 2,7 procenta. Je tomu tak díky pozitivním dopadům silného loňského oživení a relativně nízké nezaměstnanosti.

V příštím roce se však do sníženého růstu zřejmě promítne očekávaný zimní nedostatek energií a snížená kupní síla domácností.

„Nevyprovokovaná ruská invaze na Ukrajinu nadále způsobuje otřesy v globální ekonomice. Moskva svými akcemi přerušuje dodávky energií a obilovin, tlačí vzhůru ceny a oslabuje důvěru,“ podotkl eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni.

Evroopská komise upozornila, že skutečná hodnota růstu se může od jejího odhadu lišit zejména v závislosti na vývoji války, objemu dodávek a výše cen energií.

Zhoršení odhadovaného tempa růstu se vztahuje na příští rok i pro eurozónu, která se od ledna rozšíří o Chorvatsko na 20 zemí. Místo původně očekávaných 2,3 procenta vzroste její ekonomika podle odhadu EK pouze o 1,4 procenta. (sfr)