Ceny benzinu a nafty v ČR mírně klesly. I tak jsou však nadále extrémně vysoké ve srovnání se situací před rokem. (Ilustrační foto)

Ceny benzinu a nafty v ČR mírně klesly. I tak jsou však nadále extrémně vysoké ve srovnání se situací před rokem. Benzín nyní stojí v průměru přes 47 korun za litr. Nafta téměř 48 korun. Od minulého týdne benzin Natural 95 zlevnil o 31 haléřů na v průměru 47,60 koruny za litr, nafta zlevnila o 36 haléřů na v průměru 47,77 Kč/l.

Vyplynulo to z údajů CCS.

Benzin začal z rekordních hodnot zlevňovat o jednotky haléřů na konci června. Cena nafty se snižuje od začátku července.

Navzdory poklesu cen jsou paliva v ČR stále podstatně dražší, než byly před rokem. Řidiči v létě roku 2021 platili za litr benzinu průměrně o 13,86 koruny méně, přičemž litr nafty byl levnější o 16,12 Kč.

Nejlevnější benzin v současnosti tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde litr stojí v průměru za 47,14 Kč.

Nafta dnes stojí nejméně v Karlovarském kraji a to průměrně 47,27 Kč za litr.

Nejdražší paliva jsou čerpacích stanicích v Praze. Za litr benzinu zde řidiči zaplatín průměrně 48,35 koruny. Za litr nafty dají ještě více: v průměru 48,55 Kč.

Pohonné hmoty letos prudce podražily na přelomu února a března v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Ještě 23. února letošního roku stál litr benzinu v Česku průměrně zhruba 37,40 koruny a litr nafty vyšel v průměru na 36,40 Kč.

Vláda ČR proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. (sfr)