E.ON od září zvyšuje ceny energií. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více za elektřinu. (Ilustrační foto)

E.ON od září zvyšuje ceny energií. Stálí zákazníci od září letošního roku zaplatí zhruba o 15 procent více za elektřinu. U plynu nárůst ceny představuje 50 procent. Zdražení se nedotkne zákazníků s platnou fixovanou cenou.

Domácnosti s nižší spotřebou, která elektrickou energii používá pro běžné účely jako svícení nebo zapojení běžných elektrospotřebičů a má roční spotřebu zhruba 1,5 megawatthodiny, zaplatí u E.ON měsíčně o zhruba 110 korun více než dosud.

Ke zvýšení cen přiměla firmu dlouhodobě nepříznivá situace na energetických burzách, kde pro své zákazníky kupuje elektrickou energii i zemní plyn.

E.ON se odvolává na to, že ceny na burzách více než rok a půl neustále rostou a zvyšování těchto cen je extrémní.

Ceny energií při nákupu na další rok narostly na burzách v porovnání s loňskem u elektřiny čtyřnásobně, a u plynu dokonce téměř pětinásobně.

Do ceníků pro zákazníky promítá firma tento enormní nárůst pouze částečně.

Hlavním důvodem růstu cen plynu na burzách jsou události související se situací v Rusku a na Ukrajině a nestabilita dodávek plynu do Evropy. Ceny plynu pak nepřímo ovlivňují i ceny elektřiny, stejně jako zvyšování cen emisních povolenek.

Energie zdražují i další dodavatelé

ČEZ zdražil elektřinu v nejběžnějším tarifu pro domácnosti (D02d) v produktu fixovaném na tři roky už od 1. července, od 1. srpna zdražuje znovu.

Nyní stojí jedna megawatthodina 6025 korun, od srpna 7464 korun, tedy o více než pětinu. U produktu s fixací na dva roky vzroste cena meziměsíčně o sedm procent na 7501 korun.

Pražská energetika zdražuje od 1. srpna nefixovaný produkt PRE Proud Nefix z původních 4879 korun na 7505 korun za megawatthodinu, tedy zhruba o polovinu.

Někteří dodavatelé zdražili energie již od 1. července. Například firma innogy zdražila u plynu produkt Optimal fixovaný na tři roky o sto korun na 2510 korun za megawatthodinu. O stokorunu zdražila innogy také produkt na jeden rok Start 12 a produkt na tři roky Garance 36, a to na 2745 korun, respektive 2540 korun.

Zdražuje i Pražská plynárenská

Od září zvýší ceny i Pražská plynárenská.

„Vzhledem k nadále přetrvávajícímu nepříznivému cenovému vývoji na velkoobchodních trzích, je s účinností od 1.9. 2022 nucena Pražská plynárenská přistoupit u části zákazníků ke zvýšení prodejní ceny zemního plynu, a to celkově v průměru o 29,8 procenta,“ informoval mluvčí firmy Miroslav Vránek.

Chystané zdražení se týká domácností a maloodběratelů, kteří využívají základní ceník STANDARD, popřípadě produkty na něj přímo navázané. Zákazníků využívajících fixované produkty se zvýšení ceny nedotkne.

Pro domácnosti, která využívá plyn na vaření, se měsíční náklady zvýší o 41 korun. Domácnosti, které na plynu vaří a ohřívají s ní vodu, vzrostou náklady o 407 Kč za měsíc, upřesnil mluvčí Pražské plynárenské. (sfr)


INFORMACE FIRMY E.ON O ZMĚNÁCH CEN ELEKTŘINY: MODELOVÉ PŘÍKLADY:

V těchto modelových příkladech jsou srovnávány ceny z ceníku E.ON Elektřina s platností od 1. 3. 2022 a 1. 9. 2022.
Předpokládá se v nich, že se odběrné místo nachází na distribučním území EG.D, a.s. a má velikost jističe 3×25 A.
Uvedené ceny jsou včetně DPH a cen za související služby v elektroenergetice.


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

ČEZ chystá další zdražování: Cena elektřiny stoupne na dvojnásobek

MND vyzvaly klienty, aby si zajistili neměnnou cenu energií pro příští dvě topné sezóny