Boris Johnson padl: Velká Británie bude mít nového premiéra. (Ilustrační foto: archiv)

Britský premiér Boris Johnson oznámil rezignaci. Znamená to, že rezignuje z pozice šéfa britské Konzervativní strany. Až si strana zvolí Johnsonova nástupce do čela Konzervativců, hodlá Johnson odejít i z funkce premiéra vlády. Hlavním důvodem Johnsonovy rezignace je tlak po sexuální aféře jednoho z poslanců, jehož jako premiér prosadil do vedoucí pozice.

Bezprostřední příčinou Johnsonova odchodu tak nakonec nebyla tzv. večírková aféra, tedy série večírků, při kterých vládní úředníci, včetně samotného premiéra, porušovali lockdownová pravidla.

Britského premiéra stál funkci jiný večírek. Minulý týden vyšlo najevo, že konzervativního poslance Chrise Pinchera obvinili dva muži ze sexuálního napadení. Vše se mělo stát v soukromém klubu a sám Pincher v rezignačním dopise přiznal, že „pil příliš mnoho“.

Byl to přitom premiér, kdo prosadil Pinchera do pozice parlamentního whipa, tedy poslance zodpovědného za dodržování stranické disciplíny kolegů.

A Johnson, jak později vyšlo najevo, už v době Pincherova povýšení věděl o stížnosti na jeho chování.

„Už je jasná vůle poslanců Konzervativní strany, že chtějí nového lídra strany a tím pádem i premiéra,“ uvedl premiér Johnson ve svém rezignačním projevu, který následoval po vlně rezignací v jeho vládě.

Vyzdvihl přínosy svého kabinetu, zejména dokončení brexitu a podporu válčící Ukrajině.

„Vím, že spoustě lidí se uleví, spousta dalších bude znepokojená. Jsem smutný, že musím opustit nejlepší práci na světě,“ konstatoval Johnson a poděkoval své rodině, úředníkům, příznivcům i armádě.

Britská média oznámení Johnsonovy rezignace očekávala od rána, kdy o ní premiér podle zdrojů The Guardianu z Downing Street informoval předsedu komise konzervativních poslanců Grahama Bradyho.

V projevu Johnson oznámil, že bude dál sloužit Británii až do zvolení nového lídra strany.

Johnsonovo odstoupení okamžitě spouští proces volby nového šéfa Konzervativní strany, který by pak měl premiéra nahradit i v čele vlády.

Řada opozičních ale i vládních politiků volá po tom, aby Johnson z vedení kabinetu odešel dřív než na podzim, jak má prý v plánu.

Ministr obchodu Kwasi Kwarteng se domnívá, že by ho měl „co nejdřív“ nahradit někdo, kdo „obnoví důvěru“.

V posledních dnech odstoupilo téměř 50 členů širší vlády, včetně ministra zdravotnictví Sajida Javida a ministra financí Rishiho Sunaka. Za 2 dny Johnson ztratil hned dva ministry školství.

Boris Johnson se stal britským premiérem 24. července 2019, kdy ve funkci nahradil stranickou kolegyni Theresu Mayovou. Země byla tehdy uprostřed brexitového procesu, který se Mayové nedařilo dokončit.

Velká Británie vystoupila pod Johnsonovým vedením z EU 31. ledna 2020. (sfr)