Česko se ujalo předsednictví v EU. Fiala v Litomyšli přivítal šéfku Leyenovou a její Komisi.

Česká republika se ujala předsednictví v EU. Premiér Petr Fiala (ODS) v Litomyšli přivítal šéfku Leyenovou a její Komisi. Fiala s vládními ministry a Evropská komise v čele s předsedkyní Ursulou von der Leyenovou dorazili do Litomyšle na oficiální zahájení předsednictví v Radě Evropské unie, které Česko převzalo 1. července 2022 na půl roku od Francie.

Vedle společného zasedání vládního kabinetu Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) s kolegiem Evropské komise budou také jednotlivé resortní pracovní skupiny komisařům představovat své priority.



Optimismus ohledně možností českého předsednictví vyjádřila místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti regulaci digitální ekonomiky.

„Myslím si, že při českých ambicích dosáhneme skvělých výsledků,“ řekla v krátkém komentáři po příjezdu do Litomyšle. Unii se podle ní daří i za ruské války posouvat kupředu „veškerou agendu“, podpora Ukrajiny nicméně musí mít nejvyšší prioritu.

„V zásadě by všechno mělo být zastíněné událostmi na Ukrajině, protože když se do Evropy vrátila válka, musí to být na prvním místě,“ konstatovala Vestagerová.

Do Litomyšle nedorazila šestice komisařů – například šéf unijní diplomacie Josep Borrell či místopředseda komise odpovědný za klimatickou politiku Frans Timmermans.

V podvečer do Litomyšle přijedou také zástupci obou parlamentních komor včetně předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

Večer se koná Koncert pro Evropu, na němž Česká filharmonie zahraje Smetanovu symfonickou báseň Z českých luhů a hájů, Sukovu Pragu a Brahmsův první klavírní koncert. (sfr)