Podvodníci vybrali na eurodotacích téměř 133 milionů. Nakoupili si za ně modely vláčků, auta nebo bagr. (Foto: Redakční koláž)

Podvodníci vybrali na eurodotacích téměř 133 milionů korun během 10 let. Peníze původně určené na nanotechnologie ale použili pro soukromé potřeby – nakoupili si za ně modely vláčků, auta nebo bagr.

Evropská pověřená žalobkyně podala obžalobu na tři lidi a tři firmy za dotační podvod, poškození finančních zájmů EU a praní špinavých peněz se škodou 133 milionů korun.

Podle vyšetřovatelů měl žadatel od roku 2011 dosud v 17 případech na smyšlené vědecké projekty postupně vyčerpat z rozpočtu Evropské unie a ze státního rozpočtu České republiky dotace ve výši téměř 133 milionů korun, kdy dalších 130 milionů korun se pokusil vylákat.

„Podle dosavadních závěrů trestního řízení měl hlavní pachatel předstírat složité vědecké projekty v oboru nanotechnologie. V dotačním řízení měl předkládat fiktivní podklady, například smyšlené objednávky, faktury či smlouvy, které měl opatřovat padělanými podpisy a razítky,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Na vytváření fiktivních podkladů se měly podílet i další 2 osoby.

K vylákání dotací měl obviněný muž založit řadu offshore společností, které ve skutečnosti sám ovládal. Pomocí nich měl vytvářet fiktivní nabídky a výběrová řízení.

Získané prostředky z dotací pak měl postupně převádět na účty offshore společností, ke kterým měl dispoziční právo.

Většinu takto získaných peněz měl muž použít pro svoji soukromou spotřebu či na investice do dalšího movitého i nemovitého majetku.

Mimo jiné policisté zabavili více než tisícovky modelů železničních vláčků (v mnohamilionové hodnotě), automobilů či bagru.

Všem obžalovaným hrozí až desetileté vězení, v úvahu připadají i majetkové tresty. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.