Vládní orgán zvaný NERV vybídl ministry ke zvýšení příjmových daní obyvatel, aby tím vláda snížila schodek rozpočtu. (Ilustrační foto - redakční koláž).

Vládní orgán zvaný NERV vybídl ministry ke zvýšení příjmových daní obyvatel. Premiér Fiala zatím zvýšení daní z příjmu odmítá. Národní ekonomická rada vlády (NERV) tvrdí, že pokud chce vláda snížit deficit rozpočtu, bude muset lidem zvýšit daně.

Řešení energetické krize, vysoký schodek rozpočtu i domácnosti a rekordní inflace byly hlavními tématy první společné schůzky vlády a orgánu NERV.

Část členů NERVu vládu varovala, že letošní plánovaný deficit přes 300 miliard nepůjde v budoucnu snížit jenom škrty ve výdajích. Členové NERVu navrhovaly zvýšit i daňové příjmy. A to i zvýšením zdanění příjmů obyvatel.

Informovala o tom Česká televize.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) tak dostali hned na prvním jednání Národní ekonomické rady vlády od některých jejích členů konkrétní doporučení – pokud chce vláda citelně snížit schodky rozpočtu, bude muset zvýšit daně.

„Je asi na stole otázka otevřít diskusi o dani z příjmu fyzických osob, která se měnila posledně trochu nešťastně,“ uvedl člen NERV a hlavní ekonom Deloitte David Marek.

„Bez příjmů to nepůjde. Bohužel jsem toho názoru, že byla velká chyba změna daní v roce 2020, protože jsme ztratili zhruba sto miliard. A navíc jsme nepomohli těm skupinám, které jsou ohroženy krizí,“ souhlasil další člen NERVu, sociolog Daniel Prokop.

Premiér Fiala však zatím se zvyšováním jakýchkoli daní nepočítá.

„My obecně nechceme zvyšovat daně, nevidíme v tom rozumnou cestu,“ zdůraznil předseda vlády.

Poslanecká sněmovna letos v březnu schválila novelizovaný státní rozpočet na rok 2022 s deficiterm 280 miliard korun, který předložila vláda Petra Fialy.

Ministr financí připouští, že letošní schodek bude hlavně kvůli důsledkům války na Ukrajině nakonec ještě vyšší. „Když vidíme ten vývoj daňových příjmů, tak předpokládám, že ten schodek by měl být něco nad těch 300 miliard, bohužel,“ připouští Stanjura.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) má jednat se členy Fialova kabinetu každý měsíc. (sfr)