Aero Vodochody má nového vlastníka: Majoritním akcionářem se stala maďarská firma SI 13 Aero Zrt.(Ilustrační foto)

Aero Vodochody má nového vlastníka. Majoritním akcionářem se stala maďarská firma SI 13 Aero Zrt. Menšinový podíl vlastní i nadále česká společnost OMNIPOL a.s. Novým majoritním akcionářem společnosti AERO Vodochody AEROSPACE a.s. je maďarská společnost SI 13 Aero Zrt.

Oznámila to firma Aero Vodochody.

Majoritním akcionářem společnosti SI 13 Aero Zrt. je Zsolt Hernádi, který podíl ve společnosti Aero odkoupil od maďarského podnikatele Kristófa Szalay-Bobrovniczkého.

Vstup uznávaného investora do společnosti Aero posílí její postavení a zajistí budoucí rozvoj. Aero bude nadále rozvíjet své hlavní činnosti, tj. výrobu a vývoj vlastních letadel, generální opravy (MRO), a kooperace v rámci programu Aerostructures pro domácí i zahraniční zákazníky. Všechny tyto tři pilíře budou i nadále pevnou součástí obchodní strategie společnosti.

Vstup nového akcionáře do společnosti Aero Vodochody vycházela z jeho dlouhodobých zkušeností s podnikáním v regionu střední Evropy. Hernádi je již více jak dvě dekády předsedou představenstva a CEO společnosti MOL – největší energetické společnosti v regionu střední a východní Evropy, která působí také v České republice.

Aero představuje strategické investiční aktivum s jasně rostoucím obchodním modelem. Díky sériové výrobě nově certifikovaného letounu L-39NG má společnost skvělou pozici na trhu cvičných proudových letounů.

Zsolt Hernádi je významným podnikatelem v Maďarsku a regionu střední Evropy. Zasloužil se o to, že se společnost MOL stala jednou z největších mezinárodních energetických společností ve střední a východní Evropě. Během práce pro MOL pan Hernádi vždy vyhledával a oceňoval obchodní příležitosti i velkou propojenost mezi všemi zeměmi regionu.

Sám je povoláním ekonom a je předsedou správní rady nadace Maecenas Universitatis Corvini, která usiluje o to, aby se Korvínova univerzita v Budapešti stala do roku 2030 nejlepší ekonomickou a společenskovědní univerzitou v regionu. (sfr)