Ministerstvo obrany nadiktovalo možným dodavatelům pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) nové podmínky. (Ilustrační foto)

Ministerstvo obrany nadiktovalo možným dodavatelům pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) nové podmínky. V případě, že s nimi nebudou všichni souhlasit, bude tendr za více než 50 miliard korun zrušen a vybere se jiný způsob nákupu. 

Uvedla to ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Pořízení 210 BVP je největší novodobou zakázkou české armády. Podle náměstka ministra obrany pro akvizice Lubora Koudelky bude mezi podmínkami třeba vzdání se nároků zejména na náhradu újmy, která by účastníkům tendru v souvislosti s dosavadním průběhem mohla vůči ministerstvu vzniknout.

V případě nehodnotitelnosti nabídky také bude z veřejné zakázky rovnou vyloučen dodavatel, nikoli pouze vyřazena jeho nabídka, jak dříve požadoval bývalý ministr Lubomír Metnar (ANO).

Nejen kvůli tomu Černochová nechala zpracovat právní posudek u advokátní kanceláře Havel & Partners za 575 tisíc korun, který měl naznačit další možnosti a víceméně vyloučit riziko soudů a arbitráží ze strany neúspěšných uchazečů.

Uchazeč by byl vyloučen, pokud by předložil vyšší cenovou nabídku než v původně předpokládané hodnotě 51,68 miliardy korun včetně DPH.

Projekt pořízení 210 nových bojových vozidel pěchoty má být klíčový nejen kvůli přezbrojení 7. mechanizované brigády, ale i splnění závazku ČR vůči spojencům.

Termín uzavření veřejné soutěže se několikrát posunul a minulé vedení úřadu na konci funkčního období rozhodlo o jejím pozastavení, protože žádný ze tří uchazečů nesplnil armádní požadavky.

Ve hře jsou švédské firmy BAE Systems s vozidlem CV90, španělské společnosti GDELS s vozidlem ASCOD a Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx z Německa. (pel)