Inflace ovlivňuje každého. Nevyhne se nikomu, ať už vlastní velkou firmu, podniká nebo pracuje jako zaměstnanec. (Ilustrační foto)

Inflace dnes ovlivňuje skutečně každého. Nevyhne se nikomu, ať už vlastní velkou firmu, podniká na volné noze nebo pracuje jako zaměstnanec. Její dopad pravděpodobně pocítí každý. Jak se na ni připravit a jaký vliv má inflace (nejen) na podnikatelské úvěry?

Co je inflace?

Všichni o ní mluví, ale ne každý ví přesně, o co jde? Jednoduše řečeno se jedná o ztrátu hodnoty peněz. Dochází k ní většinou při zdražování služeb a zboží, kdy si za stejný obnos financí můžeme pořídit méně věcí neboli ztrácí na kupní síle.

Inflace ovlivňuje úplně vše. Včetně úvěrů. Pokud nějkdo potřebuj peníze na podnikání je pro něho důležité vědět, jak inflace ovlivňuje úvěry a proč zvažovat půjčku s fixací.

Vliv inflace na úvěry

Jedním z bojů proti inflaci, za kterým stojí Česká národní banka, je zvyšování úrokových sazeb. Tím se samozřejmě zvyšují také úroky u úvěrů.

Inflace cenu peněz ovlivňuje podle toho, jestli stoupá nebo klesá. Důležitým faktorem také je, zda lidé mají nastavenou pevnou či variabilní úrokovou sazbu.

Proto je u půjček vhodné zvážit tzv. fixaci.

Co je fixace úrokových sazeb a proč se na ni zaměřit?

Fixace úrokové sazby je půjčka s pevně danou úrokovou sazbou na předem dané období. Tento typ půjčky má své výhody právě v době nárůstu inflace. Pokud však dojde naopak k jejímu snížení, fixace stále trvá, takže klienta „ochrání“ i před nižší úrokovou sazbou.

Půjčka s variabilní sazbou je vázaná na hlavní kurz ČNB (s lehkým příplatkem). Zvláště podnikatelé sahají spíše po půjčkách s fixní sazbou, protože umožňuje lepší předvídání nákladů. Stejně tak je vhodné vědět, kolik bude celkové splacení půjčky stát.

Výhody a nevýhody pevné úrokové sazby

Výhody a nevýhody fixace už jsme ve zkratce zmínili. Při navýšení míry inflace dochází u půjček s fixací k tomu, že reálně lidé platí méně než v době čerpání půjčky. K tomu během tohoto období rostou mzdy a jakékoliv další příjmy, tzn. že taková půjčka čerpá lidem menší procento z jejich celkového cash flow.

Samozřejmě to však platí i naopak, takže při poklesu inflace obecně u půjček úrokové sazby klesnou, vaše však zůstane stejná a už není tak příznivá jako v době, kdy jste půjčku čerpali. (sfr)