Rusko má podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) téměř 6 tisíc jaderných hlavic. (Ilustrační foto)

Rusko má podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) téměř 6 tisíc jaderných hlavic. Celkem má Moskva k dispozici 5 977 hlavic, což je o 550 více, než mají Spojené státy. Obě země pak vlastní více než 90 procent světových hlavic. 

SIPRI však uvedl, že nyní expanduje Čína, která má podle odhadů přes 300 nových raketových sil.

„Všechny jaderné státy zvyšují nebo modernizují svůj arzenál a většina z nich umocňuje jadernou rétoriku a roli, kterou jaderné zbraně hrají v jejich vojenských strategiích, to je velmi znepokojující trend,“ uvedl v ročence SIPRI pro letošní rok Wilfred Wan.

Počet jaderných zbraní mezi lednem 2021 a lednem 2022 mírně poklesl o 375 náloží. V případě, že jaderné mocnosti nepřijmou okamžitá opatření, mohly by podle SIPRI celosvětové zásoby hlavic brzy začít poprvé po desetiletích stoupat.

Celosvětový počet jaderných hlavic se v období od loňského do letošního ledna snížil na 12 705 z dřívějších 13 080. Dáno je to vyřazováním starších hlavic.

V posledních letech vypršela nebo byla vypovězena většina smluv o jaderných zbraních včetně smlouvy a o likvidaci jaderných zbraní středního a krátkého doletu v Evropě.

Prodloužena byla loni v lednu o pět let jen smlouva START 3 omezující strategické jaderné síly a celkový počet hlavic Ruska a USA, i ta ale brzo vyprší, protože se nedají očekávat jednání USA a Ruska o smlouvě, která by ji nahradila. (pel)