Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) plánuje vyřešit energetickou krizi dovozem elektřiny z Ukrajiny. (Ilustrační foto)

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) plánuje vyřešit energetickou krizi dovozem elektřiny z Ukrajiny. Hodlá o tom jednat během českého předsednictví Evropské unii (EU). 

Informoval o tom server Aktuálně.cz.

„Dohodli jsme se na dvou věcech: Česko jako budoucí předsedající země Evropské unie a já jako předsedající Rady ministrů pro energetiku budeme hledat cestu, jak zajistit, aby Ukrajina mohla dodávat přebytky své elektřiny do Evropy. Dal by se tím nahradit plyn v zemích, které z něj ještě vyrábějí elektřinu,“ uvedl Síkela pro Seznam Zprávy po návratu ze Světového ekonomického fóra v Davosu.

Mluvčí ministerstva průmyslu David Hluštík pak pro Aktuálně.cz uvedl, že množství elektřiny, které by bylo v takovém případě možné z Ukrajiny dovézt, by záviselo na kapacitě přeshraničního propojení mezi Ukrajinou a členskými státy.

Jak připomněli odborníci, Ukrajina vyvážela elektřinu do zemí Evropské unie už před vypuknutím války, a to hlavně do Maďarska.

Po rozpoutání konfliktu se však podle Aktuálně.cz odpojila od ruské a běloruské sítě, do které byla integrovaná po celou dobu své nezávislosti a propojila se s kontinentální Evropou.

Export do Maďarska pomocí izolované sítě tak sice dočasně skončil, nicméně Ukrajina počítá s tím, že v řádu několika měsíců vývoz obnoví.

Analytik EGÚ Brno Michal Kocůrek je toho názoru, že zdrojová základna elektřiny na Ukrajině je momentálně dostatečně naddimenzovaná, aby mohla případný výpadek jedné ze čtyř tamních jaderných elektráren pokrýt.

„Zároveň během války klesla domácí spotřeba elektřiny o 35 procent. Celková kapacita elektrického vedení do Evropské unie – na Slovensko, do Maďarska, Rumunska a Polska –  dosahuje přibližně dvou gigawattů,“ uvedl Kocůrek pro Aktuálně.cz. (pel)