Maďarsko a Velká Británie zavedou novou daň pro firmy s vysokými zisky. (Ilustrační foto)

Maďarsko uvalí novou daň na banky, energetické firmy, pojišťovny a aerolinky. Země peníze potřebuje na snížení rozpočtového deficitu. Velká Británie pak zavede mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností. 

Upozornil na to server iDnes.cz.

Maďarsko očekává, že na nových daních vybere do rozpočtu ročně navíc 800 miliard forintů (50,7 miliardy korun).

Prozatím bude nová daň platit dva roky, ale ministr pro hospodářský rozvoj Márton Nagy připustil, že kvůli současné nejistotě se rozhodne až příští rok.

Státní rozpočet Maďarska je v hlubokém deficitu, který ještě zhoršila předvolební rozhazovačná politika a zavedení stropu na ceny energií.

Bankovní sektor bude muset přispívat 300 miliardami forintů ročně nad rámec stávajících daní. Nová letecká daň se bude vztahovat na pasažéry všech aerolinek, které létají z Budapešti.

Ještě před oznámením podrobností začaly ve čtvrtek prudce oslabovat akcie na budapešťské burze. Banky odepisovaly i 14 procent.

Velká Británie pak zavede mimořádnou 25procentní daň ze zisků ropných a plynárenských společností kvůli prudkému růstu cen surovin na světových trzích, který je částečně způsoben válkou na Ukrajině. Z této situace těží právě ropné a plynárenské společnosti.

Získané peníze vláda poskytne nejchudším domácnostem formou jednorázového příspěvku ve výši 650 liber (18 800 korun). (pel)