Apple představil funkce zpřístupnění kombinující hardware, software a strojové učení

Apple představil inovativní funkce zpřístupnění kombinující sílu hardwaru, softwaru a strojového učení. Softwarové funkce, které přijdou později v tomto roce, nabízejí uživatelům s postižením nové nástroje pro navigaci, zdraví, komunikaci a další.

Společnost Apple představila inovativní softwarové funkce, které uživatelům s postižením představují nové způsoby navigace, připojení a maximální využití produktů Apple. Tyto výkonné aktualizace kombinují nejnovější technologie společnosti, aby uživatelům poskytovaly jedinečné a přizpůsobitelné nástroje a stavěly na dlouhodobém závazku společnosti Apple vytvářet produkty, které fungují pro každého.

S využitím pokroků v oblasti hardwaru, softwaru a strojového učení mohou nevidomí nebo slabozrací lidé používat svůj iPhone a iPad k navigaci posledních několika stop do cíle pomocí detekce dveří; uživatelé s fyzickým a motorickým postižením, kteří se mohou spolehnout na asistenční funkce, jako je hlasové ovládání a ovládání přepínačů, mohou plně ovládat Apple Watch ze svého iPhone pomocí zrcadlení Apple Watch; a komunita neslyšících a nedoslýchavých může sledovat živé titulky na iPhonu, iPadu a Macu.

Apple také rozšiřuje podporu pro svou špičkovou čtečku obrazovky VoiceOver s více než 20 novými jazyky a národními prostředími. Tyto funkce budou k dispozici později v tomto roce s aktualizacemi softwaru napříč platformami Apple.

„Apple začleňuje přístupnost do každého aspektu naší práce a jsme odhodláni navrhovat ty nejlepší produkty a služby pro každého,“ řekla Sarah Herrlingerová, ředitelka společnosti Apple pro politiku a iniciativy v oblasti přístupnosti.

„Jsme nadšeni, že můžeme představit tyto nové funkce, které kombinují inovace a kreativitu týmů napříč společností Apple, aby uživatelům poskytly více možností používat naše produkty způsobem, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám a životu.“

Detekce dveří pro nevidomé nebo slabozraké uživatele

Apple představil detekci dveří, špičkovou navigační funkci pro nevidomé nebo slabozraké uživatele. Detekce dveří může uživatelům pomoci najít dveře po příjezdu do nového cíle, pochopit, jak daleko jsou od nich, a popsat atributy dveří – včetně toho, zda jsou otevřené nebo zavřené a když jsou zavřené, zda je lze otevřít stisknutím, otočením knoflíku nebo zatažením za kliku.

Detekce dveří může také číst značky a symboly kolem dveří, jako je číslo místnosti v kanceláři nebo přítomnost přístupného vstupního symbolu. Tato nová funkce kombinuje výkon LiDAR, fotoaparátu a strojového učení na zařízení a bude k dispozici na modelech iPhone a iPad se skenerem LiDAR.

Detekce dveří bude k dispozici v novém režimu detekce v rámci programu Lupa, vestavěné aplikace společnosti Apple podporující nevidomé a slabozraké uživatele. Detekce dveří spolu s detekcí osob a popisy obrázků lze v režimu detekce používat samostatně nebo současně a nabízet uživatelům se zrakovým postižením místo s přizpůsobitelnými nástroji, které pomáhají navigovat a přistupovat k bohatým popisům jejich okolí.

Kromě navigačních nástrojů v programu Lupa nabídnou Mapy Apple uživatelům VoiceOveru zvukovou a haptickou zpětnou vazbu, aby mohli určit výchozí bod pro trasy chůze.

Pokročilá fyzická a motorická přístupnost pro Apple Watch

Apple Watch jsou pro lidi s tělesným a motorickým postižením dostupnější než kdy dříve díky zrcadlení Apple Watch, které pomáhá uživatelům ovládat Apple Watch na dálku ze spárovaného iPhonu. Se zrcadlením Apple Watch mohou uživatelé ovládat Apple Watch pomocí asistenčních funkcí iPhone, jako je hlasové ovládání a switch control, a používat vstupy včetně hlasových příkazů, zvukových akcí, sledování hlavy nebo externích přepínačů Made for iPhone jako alternativy k klepnutí na displej Apple Watch.

Zrcadlení Apple Watch využívá integraci hardwaru a softwaru, včetně vylepšení postavených na AirPlay, aby zajistilo, že uživatelé, kteří se spoléhají na tyto funkce mobility, mohou využívat jedinečné aplikace Apple Watch, jako je kyslík v krvi, srdeční tep, všímavost a další.


Se zrcadlením Apple Watch mohou uživatelé ovládat Apple Watch ze svého spárovaného iPhone s možností používat asistenční funkce iPhone, jako je hlasové ovládání a přepínání ovládání, jako alternativy k klepnutí na displej.


Uživatelé navíc zvládnou ještě více s jednoduchými gesty rukou pro ovládání Apple Watch. S novými rychlými akcemi na Apple Watch může gesto dvojitého stažení prstů přijmout nebo ukončit telefonní hovor, zavřít oznámení, pořídit fotku, přehrát nebo pozastavit média v aplikaci Právě hraje a zahájit, pozastavit nebo pokračovat v tréninku.

To staví na inovativní technologii používané v AssistiveTouch na Apple Watch, která dává uživatelům s rozdíly v horní části těla možnost ovládat Apple Watch gesty, jako je sevření nebo sevření, aniž by museli klepnout na displej.

Živé titulky přicházejí na iPhone, iPad a Mac pro neslyšící a nedoslýchavé uživatele

Pro komunitu neslyšících a nedoslýchavých apple zavádí živé titulky na iPhone, iPad a Mac.3 Uživatelé mohou snadněji sledovat jakýkoli zvukový obsah – ať už jsou na telefonu nebo hovoru FaceTime, používají videokonferenci nebo aplikaci sociálních médií, streamují mediální obsah nebo konverzují s někým vedle nich.

Uživatelé mohou také upravit velikost písma pro snadné čtení. Živé titulky ve FaceTimu připisují účastníkům hovoru automaticky přepsaný dialog, takže skupinové videohovory jsou pro uživatele se sluchovým postižením ještě pohodlnější. Když se pro hovory na Macu používají živé titulky, uživatelé mají možnost napsat odpověď a nechat ji vyslovit nahlas ostatním, kteří jsou součástí konverzace. A protože se živé titulky generují na zařízení, informace o uživateli zůstávají soukromé a zabezpečené.

VoiceOver přidává nové jazyky a další

VoiceOver, přední čtečka obrazovky společnosti Apple pro nevidomé a slabozraké uživatele, přidává podporu pro více než 20 dalších národních prostředí a jazyků, včetně bengálštiny, bulharštiny, katalánštiny, ukrajinštiny a vietnamštiny. Uživatelé si také mohou vybrat z desítek nových hlasů, které jsou optimalizovány pro asistenční funkce napříč jazyky.

Tyto nové jazyky, národní prostředí a hlasy budou k dispozici také pro funkce usnadnění přístupu Speak Selection a Speak Screen. Uživatelé VoiceOveru na Macu navíc mohou pomocí nového nástroje Kontrola textu odhalit běžné problémy s formátováním, jako jsou duplicitní mezery nebo chybně umístěná velká písmena, což ještě více usnadňuje korekturu dokumentů nebo e-mailů.

Další funkce

  • S Buddy Controller mohou uživatelé požádat poskytovatele péče nebo přítele, aby jim pomohl hrát hru; Buddy Controller kombinuje libovolné dva herní ovladače do jednoho, takže více ovladačů může řídit vstup pro jednoho hráče.
  • Pomocí funkce Siri Pause Time mohou uživatelé s poruchami řeči nastavit, jak dlouho Siri čeká, než odpoví na žádost.
  • Režim kontroly pravopisu hlasového ovládání dává uživatelům možnost diktovat vlastní pravopis pomocí zadávání písmen po písmenech.
  • Rozpoznávání zvuku lze přizpůsobit tak, aby rozpoznalo zvuky, které jsou specifické pro prostředí člověka, jako je jedinečný alarm, zvonek nebo spotřebiče.
  • Aplikace Apple Books nabídne nové motivy a zavede možnosti přizpůsobení, jako je tučný text a úprava řádkování, znaků a mezer mezi slovy pro ještě přístupnější zážitek ze čtení. (sfr)