Projekt geotermální elektrárny na Slovensku získal podporu Křetínského holdingu EPH.

Společnosti PW Energy a SSE Holding se dohodly na strategickém partnerství v projektu geotermální elektrárny u Žiaru nad Hronom na Slovensku. Projekt původně navrhovala slovenská společnost PW Energy, která se specializuje na využití geotermální energie.

SSE Holding je součástí českého energetického holdingu EPH, jehož majoritním vlastníkem je miliardář Daniel Křetínský.

EPH a PW Energy nyní oznámily, že EPH nabyl podíl v PW geoenergy, dceřiné společnosti PW Energy, která byla primárně založena za účelem realizace zmiňovaného projektu.

Zároveň bylo rozhodnuto o rozšíření projektu z původních 13 MWe instalovaného výkonu elektrárny na 20 MWe.

Geotermální energie se v současné době na Slovensku využívá pouze v malé části východního Slovenska a to k vytápění.

„Válka na Ukrajině ukazuje, že odklon od fosilních paliv je nejen ekologickým, ale i bezpečnostním a strategickým zájmem Slovenska. Pod zemí je obrovský potenciál geotermální energie, ale stát jej příliš nerozvíjí,“ uvedl Michal Mašek z PW Energy.

Elektrárna má vzniknout v rámci průzkumného území Lovča.

Postupně se v rámci regionu počítá s výstavbou tří geotermálních středisek, jejichž celková instalovaná kapacita činí až 20 megawattů (MWe).

„Jsme rádi, že velký potenciál využívání geotermálních zdrojů pro energetické účely zaujal i tak významného hráče, jakým je SSE Holding. V případě investice v Žiari nad Hronom jde spolu s naší druhou geotermální elektrárnou v okrese Prešov na Slovensku o pilotní projekt výroby elektrické energie z geotermálních zdrojů,“ uvedl Milan Jankura, předseda představenstva PW Energy.

„Věříme, že i díky tomuto partnerství zajistíme pro žiarský region produkci zelené elektřiny s variabilními možnostmi využití zbytkového tepla,“ dodal.

Projekt využívání geotermální energie v žiarském regionu se rozběhl už před několika lety, kdy se vyhodnocovala dostupná hydrogeologická data a uskutečnily se průzkumné práce v terénu.

Oblast byla následně vyhodnocená jako jedna z nejperspektivnějších na Slovensku pokud jde využívání geotermálních zdrojů pro energetické účely.

Prostřednictvím hlubinných geotermálních vrtů se bude v lokalitě čerpat horká geotermální voda s předpokládanou teplotou 130 – 140 stupňů Celsia. Elektrická energie se bude z geotermální vody vyrábět v moderním technologickém zařízení na povrchu.

Zůstatkové teplo z procesu je možné využít pro vytápění domácností a budov, ale také v průmyslu, zemědělství či na rekreační účely.

Se zahájením prvního provozu se počítá v roce 2026. (sfr)