Britský řetězec Iceland v ČR míří do insolvence.

Britský řetězec Iceland, který se specializuje na prodej mraženého zboží z Velké Británie, v Česku končí. Firma ICL Czech, která donedávna provozovala v tuzemsku celkem 11 prodejen, na sebe v neděli 8. května podala insolvenční návrh. Společnost se potýkala s řadou problémů poté, co Británie odešla z Evropské unie, a dolehla na ni i pandemie koronaviru. 

Upozornil na to server Hospodářských novin.

ICL Czech má podle insolvenčního návrhu nesplacené pohledávky u 135 věřitelů, kterým celkově dluží přibližně 38,4 milionu korun.

Závazky má firma například u České správy sociálního zabezpečení, Finančního úřadu hlavního města Prahy nebo ČSOB.

„Úpadek navrhovatele je zapříčiněn negativním stavem ekonomiky v důsledku pandemie covid-19, která zasáhla i odvětví maloobchodního prodeje potravin. Výrazně negativní vliv na výsledky podnikání navrhovatele pak mělo i ukončení členství Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v Evropské unii (brexit), jehož důsledkem byl výrazný nárůst nákladů na dopravu zboží a další náklady na služby související s proclíváním zboží, s tím související nutný nárůst cen sortimentu takto dovážených potravin,“ uvedla společnost v insolvenčním návrhu.

Prodejny začal řetězec v Česku uzavírat v dubnu letošního roku. Zároveň ukončil provoz svého e-shopu, který spustil koncem roku 2020. (pel)