Česko dosud poslalo od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu zbraně za 3 miliardy korun. (Ilustrační foto: Twitter OSINTdefender)

Česko už poslalo od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu zbraně za 3 miliardy korun. Informovala o tom Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany, podle které zároveň ČR jedná s Německem o vojenském vybavení jako kompenzace za zbraně.

Zechmeisterová současně uvedla, že země nabídla Česku vojenský materiál a zbraně náhradou za vybavení, které Praha poskytne ukrajinské armádě.

Někdejší sovětskou techniku totiž ukrajinská armáda umí obsluhovat, což se o západním vybavení říci nedá.

„S německou stranou se v tuto chvíli jedná o nastavení modelu spolupráce, nikoliv o konkrétní nabídce. Jsme rádi, že se německá strana rozhodla zintenzivnit vojenskou pomoc Ukrajině,“ uvedla Zechmeisterová.

Česká republika od počátku války posílá napadené Ukrajině zejména ruční zbraně, rakety a zdravotnické vybavení. Podrobnosti o zakázkách poté přestal resort z bezpečnostních důvodů zveřejňovat.

Podle médií Česko na Ukrajinu poslalo i těžkou techniku včetně samohybných houfnic Dana, salvových raketometů RM-70 Grad, tanků sovětské výroby T-72 nebo bojových vozidel pěchoty. Ministerstvo to však dosud nepotvrdilo.

České zbrojní společnosti se zároveň zapojily do opravy ukrajinské vojenské techniky. Ministerstvo obrany minulý týden avizovalo, že prvním kontraktem je oprava tanků T-64 společnostmi skupiny Czechoslovak Group. (pel)