Německo nabídlo Česku vojenské vybavení jako kompenzace za zbraně, které Praha pošle ukrajinské armádě. (Ilustrační foto: Twitter OSINTdefender)

Německo nabídlo Česku vojenské vybavení jako kompenzace za zbraně, které Praha pošle ukrajinské armádě. Řetězová směna zbraní mezi Ukrajinou, německými spojenci a Berlínem má být jedním z řešení, kterým chce vláda kancléře Olafa Scholze Kyjevu pomoci.

Informoval o tom deník Die Welt, který napsal, že podle důvěrného dokumentu ministerstva obrany již byl předán seznam možného zbrojního vybavení, které by Německo mohlo spojencům jako náhradu nabídnout.

Své tanky sovětské výroby jako první země poskytlo Ukrajině podle neoficiálních informací Česko, o možných kompenzacích se ale dosud nehovořilo.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková nicméně avizovala už minulý týden, že Německo by Slovinsku mohlo poskytnout pásové bojové vozy pěchoty Marder a kolové obrněnce Fuchs jako náhradu za tanky T-72, které by Lublaň dodala Ukrajině.

O podobné kompenzaci za polské tanky T-72 hovořil po úterním jednání s německým kancléřem i polský premiér Mateusz Morawiecki.

Doposud se německá vláda dodávat těžké zbraně na Ukrajinu zdráhala. Tento týden však Berlín jako první takovéto bojové vybavení nabídl Kyjevu samohybný protiletecký systém Gepard.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová dále uvedla, že Německo se chce více zapojit do hromadných výměn zbraní a vybavení, kdy by spojencům ze svých vojenských zásob kompenzovalo to, co poskytnou Ukrajincům.

Zdůraznila přitom, že tato výměna se bude týkat východoevropských spojenců, kteří Ukrajině přenechávají své vybavení sovětské výroby.

Někdejší sovětskou techniku totiž ukrajinská armáda umí obsluhovat, což se o západním vybavení říci nedá. (pel)

ČR prý „tajně“ poslala Ukrajině tanky a bojová vozidla. Dodala už materiál za 1 miliardu