ČR prý "tajně" poslala Ukrajině tanky a bojová vozidla. Válčící zemi už dodala vojenský materiál za 1 miliardu. (Foto: Twitter OSINTdefender)

Česká republika zřejmě „tajně“ poslala Ukrajině bojová vozidla pěchoty a několik starších tanků T-72. Na sociálních sítích to oznámil Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Armáda ani šéfka obrany Jana Černochová (ODS) však informaci nepotvrdily. Česko už válčící zemi dodalo vojenský materiál za zhruba 1 miliardu korun. 

„Byly zaznamenány dodávky českých BVP a tanků T-72. Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat,“ uvedl lidovecký poslanec Ondřej Benešík na Twitteru.

Zároveň pochválil ministryni obrany Černochovou.

„Tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje  Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat. Sláva Ukrajině,“ dodal Benešík.

Jak informoval server Echo24, mělo jít o starší typy nemodernizovaných tanků T-72, které měly ve výzbroji české aktivní zálohy. Armáda jich měla ve skladech přibližně 90 kusů.

(Foto: Twitter OSINTdefender)

Armáda ani šéfka obrany Jana Černochová (ODS) však informaci nepotvrdily.

„Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na UA dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat!Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. A budeme v tom pokračovat,“ napsala Černochová na Twitter.

Média v ČR i někteří politici předtím na sociálních sítích sdíleli fotografie, které zveřejnil server OSINTdefender zaměřený na dění ve východní Evropě. Jsou na nich zachyceny vlaky s naloženými tanky a pásovými obrněnci. Podobné záběry zveřejnila i Česká televize. (pel)