Evropská komise hrozí Maďarsku odebráním dotací kvůli nerespektování principů právního státu. (Ilustrační foto)

Evropská komise hrozí Maďarsku odebráním dotací. Se zemí zahájila řízení kvůli porušování principů právního státu, v jehož rámci mu může také odebrat část dotací z rozpočtu Evropské unie (EU). 

Komise tak vůbec poprvé sáhla k využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů či podvody.

Členské státy se předloni navzdory odporu Polska a Maďarska shodly s europarlamentem na zavedení podmíněnosti, která dává Komisi možnost omezit vyplácení unijních fondů.

Mechanismus trestá porušování právního státu v členských státech zadržováním finančních prostředků.

Brusel však dosud odmítal řízení spustit před maďarskými parlamentními volbami, které proběhly letos na začátku dubna. S převahou zvítězil dosavadní premiér Viktor Orbán, jehož vládě EU dlouhodobě vyčítá omezování nezávislosti justičních orgánů, plurality médií či občanské společnosti.

„Maďarsko bude muset odpovědět na naše obavy a navrhnout nápravná opatření,” uvedla Jourová, podle níž Komise do Budapešti poslala dopis, v němž dala Maďarsku čas na nápravu.

Pokud by Budapešť problémy pojmenované komisí nevyřešila, může EK navrhnout odebrání části unijních fondů. Toto opatření by musela schválit kvalifikovaná většina členských zemí.

Unijní instituce už několik let vedou s Maďarskem a Polskem řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot. Vyčítají jim, že podkopávají nezávislost soudnictví a médií a omezují nevládní organizace. (pel)