Organizace Transparency International (TI) couvla a stáhla žalobu na expremiéra Andreje Babiše. (Ilustrační foto)

Organizace Transparency International (TI) couvla a stáhla žalobu na šéfa ANO Andreje Babiše. Bývalý premiér se tak nemusí omlouvat za výroky, kdy neziskovku opakovaně označil za zkorumpovanou. Transparency International sdělila, že kvůli nedávnému rozhodnutí Nejvyššího soudu v podobné kauze se nyní nelze soudně domoci omluvy.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu bude mít dopad na další běžící či potenciálně nové procesy podobného charakteru, kdy se žalující právnická osoba bude chtít domáhat svých práv prostřednictvím soudu,“ vysvětlil Petr Leyer, ředitel a právník TI.

„Pravidla se změnila v průběhu hry. V této chvíli tak už není žaloba přípustná. Pro nás je ale stěžejní, že i odvolací soud řekl, že jednání Andreje Babiše je nepřijatelné,“ doplnil.

Verdikt podle TI zakládá precedent i pro soudy nižší instance, tedy i naše poslední odvolání směřované na Vrchní soud v Praze, který dal organizaci ještě loni při prvním odvolání za pravdu.

Z tohoto důvodu jsme se TI po poradě s advokátem Pavlem Uhlem a Správní radou TI rozhodli žalobu na Andreje Babiše stáhnout.

„Stále si i bez rozsudku stojíme za tím, že Babišova útočná a vylhaná vyjádření – nejen na adresu TI – nepatří do veřejného prostoru a jsou ostudnou vizitkou pro ty, kdo je pronášejí,“ řekl David Kotora, vedoucí komunikace TI.

„Babiš tak činil pouze s jediným cílem, znevěrohodnit nás v očích veřejnosti jako odplatu za to, že jsme upozornili na jeho střet zájmů,“ dodal.

Transparency International je neziskovka, která se věnuje boji proti korupci. Dlouhodobě poukazuje na střet zájmů Andreje Babiše. Věnuje se také kauze Čapí hnízdo, nebo majetkovým vztahům ve skupině Agrofert.

Babišovi je TI již dlouho trnem v oku, protože medializuje a oživuje jeho kauzy. Nepřátelství chová zejména vůči jejímu bývalému řediteli Davidu Ondračkovi, kterému Babiš údajně nabídl post ministra vnitra v době, kdy se rodilo hnutí ANO. Ondračka však pozici odmítl. (pel)