Stát hledá ubytování pro ukrajinské Romy. S kraji se zatím dohodl na 3 objektech. (Foto: Richard Samko, Romea)

Stát hledá ubytování pro ukrajinské Romy. S kraji se zatím dohodl na 3 objektech. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání s hejtmany. Vybraná místa by mohla nabídnout přístřeší pro zhruba 300 romských ukrajinských uprchlíků. 

Zmíněné nemovitosti se nacházejí v Jihomoravském, Středočeském kraji a na Vysočině. Stát se je bude snažit připravit do 10 dnů, aby byly nachystané pro ubytování.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) jich vytipoval 21, ne všechny jsou ale vhodné.

O provoz zařízení se mají postarat romské organizace, které nabídly pomoc. Jídlo pak bude mít na starosti stát.

Rakušan také lídrům jednotlivých krajů nabídl, že přímo do krajských asistenčních center pomoci uprchlíkům lze vyslat zástupce romského neziskového sektoru.

Ministr také opakovaně upozornil na to, že část romských běženců tvoří lidé s maďarskými pasy, kteří podle společných unijních pravidel nemají nárok na pomoc v Česku, ale měli by o ni žádat v Maďarsku. Totéž se týká i lidí, kteří mají ukrajinský, ale ještě nějaký další pas.

Předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS) má pak za úkol zmapovat, kolik kapacit pro uprchlíky od komerčních ubytovatelů ubyde například kvůli letní turistické sezoně.

Od ruského útoku na Ukrajinu celkově Česko tamním občanům udělilo už 310 961 víz. (pel)