Emmanuel Macron byl znovuzvolen francouzským prezidentem.

Emmanuel Macron obhájil v druhém kole prezidentských voleb svůj mandát a stal se tak po 20 letech prvním znovuzvoleným prezidentem Francie. Získal 58,55 procenta hlasů, zatímco jeho krajně pravicová soupeřka Marine Le Penová 41,45 procenta. V některých velkých francouzských městech vypukly po oznámení výsledků protesty.

Macron v povolebním projevu zmínil, že dostal hlasy části voličů, kteří chtěli zastavit krajní pravici, ale příliš ho nepodporují.

Bere to jako velký závazek a chce být nejen kandidátem, ale prezidentem pro všechny.

„Myslím na ty, kteří volili Marine Le Penovou, protože od této chvíle už nejsem kandidátem jednoho tábora, ale prezidentem všech. Vím, že mnoho našich spoluobčanů, kteří se dnes rozhodli pro krajní pravici a také hněv a nesouhlas, které je přiměly k volbě tohoto projektu, si žádají odpověď. Je to má odpovědnost,“ řekl Macron, který dokázal obhájit svůj mandát za posledních 20 let.

Naposledy se to podařilo Jaquesu Chirakovi v roce 2002.

Le Penová porážku uznala, zisk zhruba 43 procent hlasů však považuje za zářné vítězství.

„Budu dál bojovat za Francii a Francouze. Právě začala velká legislativní volební bitva,“ řekla s narážkou na nadcházející parlamentní volby, které budou v červnu.

V některých velkých francouzských městech vypukly po oznámení výsledků protesty.

V centru Paříže policie rozháněla demonstranty slzným plynem stejně jako v Rennes, kde protestující i zapálili v ulicích barikádu.

Demonstrace o několika stovkách lidí jsou hlášeny rovněž z Marseille, Toulouse, Lyon, Nantes, či ze Štrasburku.