Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) hodlá zákonem omezit slevové akce. (Ilustrační foto)

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) hodlá zákonem omezit slevové akce. Chce tak řešit velkou rozkolísanost cen, kdy extrémní slevy likvidují české zemědělce. 

Nekula to řekl po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu, se kterými se shodli na nutnosti co nejrychleji prosadit novelu zákona o významné tržní síle, který umožňuje sledovat celý dodavatelský řetězec.

„Chceme všichni změnit situaci kolem cen potravin. Nechci regulovat trh a nechci nikoho postihovat. Zvedám nicméně za resort zemědělství varovný prst,“ uvedl Nekula.

Jako prioritu považuje stabilizaci trhu. Ministr už dříve uvedl, že si přeje rovnoměrné rozložení zisku mezi obchodníky, výrobce potravin a zemědělce.

„Přejeme si více stabilitu než rozkolísanost cen. To řeší zákon o cenách, kterému se budeme věnovat v následujícím období,“ doplnil.

Šéf resortu zemědělství také dodal, že nechystá plošně snížit DPH na potraviny.

Kontroly marží potravin už dříve kritizovali někteří obchodníci. Podle Asociace českého tradičního obchodu to nebude mít žádný efekt pro zákazníky, prodejcům ale zvyšují administrativu. (pel)

Šéf zemědělství chce regulovat ceny masa, pečiva či másla: Vyzve ÚOHS ke kontrole marží