Do Evropské unie (EU) přišlo v 1. čtvrtletí 2022 nejvíce nelegálních migrantů od roku 2016, kdy vypukla uprchlická krize. (Ilustrační foto)

Do Evropské unie (EU) přišlo v 1. čtvrtletí 2022 nejvíce nelegálních migrantů od roku 2016, kdy vypukla uprchlická krize. Podle předběžných propočtů od ledna do března překročilo vnější hranice EU protiprávně více než 40 300 přistěhovalců.

Informovala o tom unijní agentura pro ostrahu hranic Frontex.

To je 57procentní nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2021 a nejvyšší od roku 2016.

V roce 2015 vstoupilo do EU více než 1 milion lidí. Jejich příchod vyvolal v Evropě velkou politickou krizi, kdy se národy hádaly o to, kdo by se o ně měl postarat, a napětí stále přetrvává.

Většina ilegálních imigrantů se letos pokusila překročit hranice v rámci západobalkánské trasy, například pronikla na území Bulharska nebo Maďarska. Tam byl počet úspěšných případů nebo podobných pokusů 18 300. Většina byli Syřané a Afghánci.

Na východních hranicích Evropské unie bylo zaznamenáno více než 950 takových přechodů. 

Naprostá většina uprchlíků z Ukrajiny přitom vstupuje na území EU legálně – přes kontrolní stanoviště – a nejsou proto zahrnuti do aktualizovaných statistik agentury. 

Před válkou na Ukrajině už uprchlo téměř 5 milionů lidí. Polsko přijalo více než polovinu z nich, zatímco Maďarsko podle údajů agentury OSN pro uprchlíky přijalo téměř půl milionu. 

Přes východní Středomoří přišlo od ledna do března ilegálně více než 7 tisíc lidí, což je více než dvojnásobek oproti loňsku. Třikrát, na více než 5 100, přitom vzrostl počet zaznamenaných ilegálních přechodů na Kypru. Východní Středomoří využívají nejčastěji Nigerijci a Konžané.

Frontex také uvedl, že počet migrantů, kteří se snaží dostat do Británie přes Lamanšský průliv, se začátkem roku 2022 téměř ztrojnásobil na téměř 8 900 ve srovnání s prvním čtvrtletím loňského roku. Zhruba polovině bylo zabráněno v přechodu. (pel)