Okamžité odpojení od ruských energií by Německo stálo téměř 5,5 bilionu korun. (Ilustrační foto)

Okamžité odpojení od ruských energií by Německo stálo zhruba 220 miliard eur (cca 5,4 bilionu korun). Spolkovou vládu před tím varovaly německé ekonomické instituty. Takový krok by poslal Německo do hluboké hospodářské recese.

„V případě okamžitého embarga na dodávky ropy a plynu z Ruska do Evropské unie by se německá ekonomika propadla do prudké recese. Kumulativní ztráta celkové ekonomické produkce by v tomto případě činila již ve dvou letech 2022 a 2023 zhruba 220 miliard eur, což odpovídá více než 6,5 procentům roční ekonomické produkce,“ uvedla zpráva.

Německo je čím dál více pod rostoucím tlakem, aby ospravedlnilo svůj odpor vůči embargu na ruský plyn – obecně považované za konečnou páku proti prezidentu Vladimiru Putinovi.

Země se navíc v letech 2020 a 2021 zadlužila. Aby ochránila ekonomiku před dopady pandemie koronaviru, vypůjčila si 890 miliard eur (21,7 bilionu korun).

Předkrizové úrovně ekonomického výkonu tak bude podle ekonomů dosaženo až ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Celkově očekávají pro letošní rok nárůst hrubého domácího produktu o 2,7 procenta a pro příští rok o 3,1 procenta.

Ukrajina navíc tento týden odmítla žádost německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera o návštěvu Kyjeva po kritice za jeho minulou podporu plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa. (pel)