Ministr Lipavský s Českem v čele EU bude chtít zcela zastavit dovoz ropy z Ruska. (Foto: setkání ministrů zahraničí zemí skupiny Central 5).

Česko bude chtít během svého předsednictví Radě Evropské unie, tedy ve druhém pololetí letošního roku, prosadit úplné odstřihnutí od ruské ropy. Uvedl to po jednání ministrů zahraničí formátu Central 5 (ČR, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko) český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Současně bude usilovat o minimalizaci vztahů s Ruskem.

„Během našeho předsednictví bych chtěl zastavit dovoz ropy z Ruska,” prohlásil Lipavský.

Ukrajina musí být podle Lipavského povzbuzena k členství v EU. Česko proto plánuje během svého předsednictví uspořádat dárcovskou konferenci.

Maďarský ministr Péter Szijjártó zdůraznil, že jeho země se nehodlá ve válce na Ukrajině angažovat, byť hájí svrchovanost Ukrajiny.

Připomněl, že země sice podpořila všech pět balíčků sankcí, nicméně kvůli energetické bezpečnosti země nemohou Maďaři souhlasit se sankcemi tykajícími se ropy či zemního plynu.

„Chceme zaručit bezpečné dodávky energie do Maďarska,” uvedl Szijjártó.

Slovenský ministr Ivan Korčok připomněl, že země bude potřebovat čas, aby se mohla odstřihnout od závislosti na ruském plynu a ropě.

Na rozdíl od Maďarska hodlají Slováci i nadále Ukrajinu podporovat i vojenským materiálem. (sfr)