Firma PPF dostala předžalobní výzvu kvůli vytěsnění investorů z O2. (Ilustrační foto)

Firma PPF dostala předžalobní výzvu kvůli vytěsnění investorů z O2. Minoritní akcionáři se chtějí soudně domáhat vyššího odstupného. Advokátní kancelář KLB Legal zastupující 759 bývalých vlastníků O2 včetně aktivistického investora Tomáše Hájka zaslala skupině PPF Telco předžalobní výzvu.

Poukázal na to server E15.

V předžalobní výzvě se KLB dožaduje zvýšení sumy vyplacené za nuceně prodané akcie telekomunikačního gigantu. Pokud PPF nevyhoví, advokátní kancelář chce v květnu podat žalobu.

PPF začala koncem února vyplácet menšinovým akcionářům částku 270 korun za akcii, kterou stanovila na základě průměrně ceny posledních obchodů. S takovým postupem při ohodnocení akcií však nesouhlasí KLB Legal.

„Mimo jiné lze upozornit především na nedostatečnou likviditu obchodovaných akcií na regulovaných trzích v České republice v minulých obdobích, proto ani podle zmíněné metodiky nemůže být v takovém případě burzovní cena jediným a hlavním ukazatelem určujícím spravedlivou výši protiplnění,“ napsal v předžalobní výzvě advokát David Kuboň, který zastupuje skupinu bývalých minoritářů.

Ten argumentuje znaleckým posudkem společnosti Apelen Valuation, která ocenila akcie O2 na 355 korun za kus. Dorovnání této částky by pro klienty znamenalo v souhrnu bezmála 380 milionů korun navíc, pro veškeré akcionáře pak 2,4 miliardy.

PPF, která v O2 před plným ovládnutím firmy, vlastnila podíl 90,5 procenta, měla na vytěsnění minoritářů právo, protože její podíl přesáhl hranici devadesát procent. Poslední doporučení tuzemských analytiků ovšem cílovala cenu tohoto titulu výše.

„Výkupní cena za jednu akcii, takzvané přiměřené protiplnění, byla určena na 270 korun za jednu akcii O2 CR, přičemž řádnost odůvodnění této částky byla potvrzena pravomocným rozhodnutím ČNB z loňského prosince, která toto rozhodnutí zveřejnila na svých stránkách. Ze zákona nezávislé ocenění není vyžadováno,“ uvedl mluvčí skupiny PPF Leoš Rousek.

​​Pro Hájka je to již několikátý pokus, jak se při vytěsnění soudně domoci vyšší ceny za akcii. Podobné žaloby inicioval už u společností CETIN, Unipetrol nebo PFNowovens.

Soudní řízení ve všech těchto sporech stále probíhá. Ve sporu se společností AAA Auto se mu podařilo dosáhnout mimosoudního vyrovnání.

Akcie společnosti O2 jsou kotované na pražské burze od roku 1995. Od O2 se v roce 2015 oddělil vlastník infrastruktury CETIN, který vydal vlastní akcie. Ty získali akcionáři O2. PPF jako majoritní akcionář později akcie CETIN vykoupila. (sfr)