USA v polovině března potají testovaly hypersonickou střelu HAWC z díly firmy Lockheed Martin.

Spojené státy v polovině března potají testovaly hypersonickou střelu HAWC z díly firmy Lockheed Martin. Z důvodu obav před eskalací vztahů s Ruskem ale informaci zveřejnily až o dva týdny později. Koncept hypersonické střely HAWC vyvinutý zbrojovkou Lockheed Martin a poháněný motorem s nadzvukovým spalováním scramjet byl vypuštěn na západním pobřeží z bombardéru B-52.

Střela letěla pětkrát rychleji než zvuk (Mach 5) a urazila zhruba 480 kilometrů. Za hodinu by měla zvládnout urazit přes 6000 kilometrů.

Test se uskutečnil jen pár dnů poté, co Rusko použilo na Ukrajině vlastní hypersonické střely Kinžal, které měly za cíl zničit muniční sklady v Ivanofrankivské oblasti na jihozápadě Ukrajiny. Rusko se použitím Kinžalu ve válce na Ukrajině netajilo a samo informace potvrdilo.

Hypersonické zbraně jsou střely pohybující se rychlostí minimálně pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku, někdy ale i rychlostí desetinásobně nebo dvacetinásobně vyšší, než je rychlost zvuku.

Může jít o hypersonické vztlakové těleso (kluzák) bez motoru, které vynese nosná raketa, ale i o střely s vlastními motory, buď na tuhá paliva nebo s náporovými ramjet/screamjet motory, a to včetně střel s plochou dráhou letu, které atmosféru neopouští.

Spojené státy sice zavádějí vůči Rusku sankce, ale snaží se situaci ještě více neeskalovat. Před týdnem proto například zrušily test mezikontinentální balistické střely Minuteman III, aby se vyhnuly nesprávné interpretaci z Ruska.

Rusko má kinžál

Rusko již  ve druhé polovině března sam uvedlo, že na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal.

Ruská armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany. Střely podle něj zničily velký podzemní sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě země. Použití střel později potvrdily Spojené státy.

Podle vojenských expertů proti hypersonickým střelám v současné době neexistuje účinná obrana. V posledních letech tento typ zbraní vyvíjí Rusko, Spojené státy, Čína i některé další země.

„Systém Kinžal s hypersonickými střelami zničil 18. března velký podzemní sklad raket a letecké munice ukrajinských jednotek v obci Děljatyn v Ivano-Frankivské oblasti,“ prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. (sfr)