Zadlužené ČSA získají nového hlavního investora. Soud schválil reorganizaci podniku. (Ilustrační foto)

Zadlužené České aerolinky (ČSA) získají nového hlavního investora. Městský soud v Praze začátkem dubna schválil reorganizační plán a potvrdil tak hlasování věřitelů z minulého týdne. Investorem v ČSA se tak stane nová firma Prague City Air, kterou vlastní majitelé Smartwings Jiří Šimáně a rodina Vikových. 

Ta zadluženým aerolinkám pomůže vypořádacím úvěrem ve výši 25 milionů korun na vyplacení věřitelů a také provozním úvěrem 15 milionů korun. Vůči němu bude zastaven letoun Airbus A319, což je jediný stroj, který aerolinky nyní vlastní.

Plán počítá se zánikem všech dosavadních podílů stávajících akcionářů. Skoro 98 procent akcií ČSA nyní patří Smartwings, další 2,2 procenta pak vlastní Česká pojišťovna.

Hodnota nezajištěného majetku ČSA byla stanovena na 253 milionů korun. Podle plánu by měly být více než z poloviny uspokojeny pohledávky dvou zajištěných věřitelů.

Firma Quiver Beta si nárokuje 55 milionů korun a společnost Lufthansa Technik 3 miliony. Ostatní věřitelé dostanou 4,6 procenta svých pohledávek.

Nejvíce pak požaduje Airbus, který přihlásil pohledávku v hodnotě 17,3 miliardy korun za neodebraná letadla. (pel)