Banka CREDITAS představila Udržitelnou hypotéku s nižší úrokovou sazbou. (Ilustrační foto)

Banka CREDITAS představila Udržitelnou hypotéku s nižší úrokovou sazbou. Udržitelná hypotéka slouží k financování rekonstrukce nemovitosti, při které minimálně polovinu čerpané části úvěru využijete na financování zelených technologií. Oproti klasickému úvěru na bydlení získají klienti s Udržitelnou hypotékou nižší úrokovou sazbu a navíc budete mít zdarma sjednání a zpracování hypotéky a také odhad nemovitosti.

Udržitelnou hypotéku mohou využít např. na rekonstrukce v pasivním energetickém standardu, využívání obnovitelných zdrojů energie na ohřev vody a vytápění, případně také modernizaci systémů vytápění rodinných domů.

Na Udržitelné hypotéce jim banka poskytne úrok snížený o 0,1 % p.a. oproti sazbě standardní hypotéky na rekonstrukci.

Zdarma budou mít sjednání a zpracování hypotéky, účtovat jim banka nebude ani náklady spojené s vypracováním odhadu nemovitosti.

K tomu, aby zájemci získali všechny výhody poskytované k Udržitelné hypotéce, je především třeba, aby alespoň 50 % čerpané části úvěru, která je určena na rekonstrukci, bylo využito na financování zelených technologií.

Těmito technologiemi jsou např. tepelné čerpadlo, fotovoltaika a její příslušenství, kotel na biomasu, plynový kondenzační kotel, zateplení budovy, výměna oken a dveří, využití tepla z odpadní vody a další.

Udržitelnou hypotéku banka původně nabízela pod názvem Zelená hypotéka. K přejmenování přistoupila s ohledem na skutečnost, že by mohlo dojít k záměně s produktem Zelená hypotéka společnosti Hypoteční banka.

Reprezentativní příklad Udržitelné hypotéky od Banky CREDITAS: Výše úvěru 2 500 000 Kč, splatnost 25 let při 300 měsíčních splátkách zahrnujících jistinu i úrok, výše splátky 13 604 Kč, poslední splátka 13 547,98 Kč.

Úroková sazba s 3letou fixací 4,29 % p.a., sazba je pevná po dobu fixace, ne po celou dobu splácení úvěru. RPSN 4,4 %.

Celková částka splatná spotřebitelem 4 081 143,98 Kč. Zajištění zástavou nemovitosti. Jednorázové poplatky: vklad a výmaz zástavy v katastru nemovitostí 4000 Kč, výpis z katastru nemovitostí 250 Kč. Náklady na pojištění nemovitosti nejsou započítány. Reprezentativní příklad má pouze informativní charakter, parametry poskytnutého úvěru se mohou lišit. (sfr)