Andrej Babiš za dotační kauzu Čapí hnízdo zřejmě nebude muset jít do vězení. (Ilustrační foto: Čapí hnízdo)

Andrej Babiš za dotační kauzu Čapí hnízdo zřejmě nebude muset jít do vězení. Žalobce pro někdejšího premiéra a stále ještě šéfa hnutí ANO žádá podmínku a pokutu 10 milionů. Pro jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou navrhl stejný podmíněný trest a zaplatit by měla půl milionu korun. Oběma obžalovaným přitom hrozí až 10 let vězení.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch navrhuje v obžalobě týkající se případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo pro bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) podmínku a peněžitý trest deset milionů korun.Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Šaroch podal obžalobu na Babiše a Nagyovou minulý týden. Případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Bývalý premiér a šéf nyní opozičního ANO vinu dlouhodobě odmítá. Kauzu Čapí hnízdo pokládá za vykonstruovaný a účelový pokus o svou kriminalizaci a o snahu vystrnadit ho z politiky. U soudu chce prokázat, že nikdy nic trestného neudělal.

Žalobce navrhuje pro Babiše i Naygovou (dříve Mayerovou) tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Pro Babiše pak chce žalobce ještě peněžitý trest ve výši deset milionů korun a pro Mayerovou peněžitý trest ve výši 500 tisíc korun.

Mluvčí městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala k tomu uvedl, že návrh, který do obžaloby napsal, není konečný a může být odlišný od toho, který padne případně u soudu.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 osob včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných.

Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Policie ČR následně uzavřela vyšetřování kauzy na konci května 2021 s tím, že Babiše a Nagyovou navrhla obžalovat.

Šaroch na konci srpna 2021 rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné Babišova syna Andreje Babiše mladšího.

V kauze Čapí hnízdo jde o to, že původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a následně získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. (sfr)